Szingapúrban és Tokióban is nyílt hétvégi magyar iskola

Világszerte több száz ilyen oktatási intézmény működik.

2024. 04. 15. 16:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hétvégi magyar iskolák a magyar közösségek motorját jelentik, hiszen azzal, hogy a szülők beadják oda tanulni a gyermekeiket, maguk is az egyesület részévé válnak,

a gyermekek így megőrzik identitásukat, melyet a kormány az iskolák által meg tud erősíteni

– mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a közszolgálati televízióban. Potápi Árpád János úgy fogalmazott, ehhez az országvezetés minden rendelkezésére álló segítséget megad, legyen szó szakmai támogatásról vagy pályázatok kiírásáról.

– Ezek a hozzájárulások sokszor kis összegek, de egy-egy egyesület vagy hétvégi iskola számára a túlélést jelentik.

Egyes helyeken öt-tíz gyermek jár hétvégi iskolába, viszont a nagy intézményekben két-háromszázan tanulnak, de például a bajorországi rendszerben csaknem ötszáz magyar diák vesz részt

– emelte ki.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány minél több leendő magyar egyetemistára is számít a diaszpórából, ezért az országhoz közelebb, Ausztriában, Németországban élő magyar gyermekeket ahhoz is hozzásegítik, hogy akár magyar érettségit tudjanak tenni. A politikus hozzátette, a hétvégi iskolák számára rendezvények szervezéséhez kiírt 500 millió forintos keretösszegű pályázatra csaknem egymilliárd forintos támogatási igény érkezett.

– A kormány igyekszik minden iskolán, egyesületen és közösségen segíteni. A kiemelt rendezvényi támogatásokon túl szakmai segítséget is nyújtanak, emellett olyan szakmai találkozók megszervezését is segítik, melyek egy-egy régióra vonatkoznak, akár Kanadában, az Egyesült Államokban vagy Angliában – sorolta Potápi Árpád János.

A Kőrösi Csoma Sándor-programról szólva azt mondta, 2013 óta ösztöndíjasok kilenc hónapon át segítik a hétvégi iskolák munkáját, emellett hamarosan kezdődnek a nyári táborok és a szabadegyetemek is. – Ezek nemcsak szórakozási lehetőségek, hanem esély arra, hogy közéleti emberekkel, politikusokkal találkozzanak a fiatalok, és szakmai előadásokat hallgassanak meg – mondta. Hozzátette, a kormány támogatja a Rákóczi Szövetség diaszpóraprogramját is, amely tíz terminusban pünkösdtől karácsonyig várja a magyar fiatalokat és nevelőket.

A múlt szombaton megrendezett 7. Hétvégi magyar iskolák találkozójáról szólva elmondta, mintegy 260 ilyen oktatási intézmény van a világon.

Legutóbb Szingapúrban és Tokióban jött létre hétvégi iskola, de Szófiában is hoztak létre ottani magyarok egy ilyen tanintézetet

 – tette hozzá.

Mint fogalmazott, ezekben az iskolákban a gyermekek egyebek mellett magyar nyelvet és helyesírást tanulhatnak, emellett megismerkedhetnek a magyar történelemmel, kultúrtörténettel. A hagyományőrzésnek is nagy szerepe van, hiszen a gyermekek jeles néprajzi alkalmakra, egyházi és nemzeti ünnepekre is készülnek, fellépnek különböző közösségek előtt.

– A hétvégi iskolákban mintegy 11 ezer magyar gyerek tanul, akikkel csaknem ezren foglalkoznak hétről hétre. A Hétvégi magyar iskolák találkozóján Budapesten mintegy százan vettek részt, legmesszebbről a kaliforniai Oaklandből érkezett Magyarországra egy tanárnő, hogy az ottani iskolát képviselje – idézte fel.

Borítókép: Potápi Árpád János a Hétvégi magyar iskolák találkozóján (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.