Vigyázat! Nagy bajba kerülhet, aki beveszi ezeket a gyógyszereket

Az NNGYK kivonta a készítményeket a forgalomból, és elrendelte a betegektől történő visszahívásukat is.

Forrás: MTI2024. 04. 18. 12:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adagolásjelölési hiba miatt kivonják a forgalomból az epilepszia kezelésére szolgáló egyik gyógyszer két gyártási tételét: a Keppra 100 mg/ml belsőleg használatos oldat (EU/1/00/146) 23I15 és 23J10 gyártási számú tételeit érinti az intézkedés – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Hozzátették, 

a hatóság egyben elrendelte a készítmények egészségügyi szolgáltatóktól, valamint betegektől történő visszahívását.

A visszahívás indoka, hogy a készítménnyel együtt szállított 3 ml-es adagolófecskendőkön lévő térfogatjelölésre szolgáló piros tinta leválik, így a jelölés hiányában a szükséges mennyiség pontosan nem határozható meg. A mérőeszköz funkcionalitásának csökkenése veszélyt jelenthet az epilepsziás betegekre – írták.
Az NNGYK arra kéri a Keppra 100 mg/ml gyógyszert használókat, hogy fokozottan ellenőrizzék a náluk lévő termék gyártási számát, és amennyiben a visszahívással érintett készítmény van a birtokukban, azt mielőbb vigyék vissza a patikába. A gyógyszertárak biztosítják a termék kicserélését – közölték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.