Fontos dolgot jelentett be Müller Cecília

Mérföldkőhöz érkezett a nemrégiben létrejött NNGYK, amely egy jelentős nemzetközi szervezethez csatlakozott.

2023. 10. 18. 16:43
MÜLLER Cecília; HAJRULAHOVIC, Haris
A WHO elismerte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ munkáját Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hálás a magyar kormány támogatásáért, mert ennek köszönhetően a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) együttműködési központjává vált – jelentette ki Haris Hajrulahovic, a WHO magyarországi országirodájának vezetője. Mint az iroda vezetője elmondta, ez újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar szervezetnek kiváló vezetése van, amit a világszervezet szívesen hirdet.

Hangsúlyozta, az együttműködési központ feladatai közé fog tartozni a vízminőség javítása, a vízminőségi terület ellenőrzése, a vízminőségi mutatók fejlesztése, a vízszanitáció a higiénés szolgáltatásokban és az egészségügyi intézményekben, valamint a szennyvíz környezeti megfigyelése. Ezenkívül ide sorolta a beltéri levegő minőségének javítását, különös tekintettel a gyermekek egészségére.

Az új együttműködési központ több mint ötven nemzetközi központhoz fog csatlakozni, amivel a WHO-nak az egészség és a környezet fejlesztésére irányuló munkáját fogja támogatni

– fejtette ki.

Az irodavezető szerint Magyarország már nagy sikert aratott a vízminőség ellenőrzésében és a szennyvíz megfigyelésében, a módszer sok országnak követendő példává vált. A magyar tudás és szakértelem a szennyvízben kimutatható koronavírus megállapításában segítette a WHO irányelveinek kidolgozását, és a világszervezet elismerését fejezte ki, hogy hazánk megosztotta ezt a tudást velük és a világgal. Amikor a WHO egy új központ csatlakozását javasolja, akkor több szempontot is figyelembe vesz, a magyar központ pedig mindegyiknek megfelelt – emelte ki Haris Hajrulahovic.

A magyarországi vezető kitért arra is, hogy ma adományoznak a magyar intézménynek egy génszekvenáló készüléket, amivel hasznos dolgokat lehet feltárni: például az eszköz új vírust tud beazonosítani, illetve azt, hogy milyen vírus okoz egy megbetegedést, de a kórokozó terjedésének és változásának követésében is segíti a tudósokat. Hozzáfűzte, az NNGYK hét szakembere el fog látogatni a holland közegészségügyi intézetbe, ahol a két ország tudósai ismereteket fognak átadni egymásnak a laboratóriumi minőségirányításról. Reményei szerint ez tanulási lehetőséget teremt a fiatal tudósoknak, hogy a friss magyar Nobel-díjasok, Krausz Ferenc és Karikó Katalin példáját kövessék.

A mai nap egy mérföldkő, és azért, hogy az NNGYK deklaráltan is a WHO együttműködő központjává váljon, sok évnyi megfeszített háttérmunkára volt szükség mindkét fél együttműködő kollégáitól – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos. Mint felidézte,

 a fő gondolataikat az elmúlt időszakban a pandémia uralta, de a környezeti eredetű tényezők is jelentősen befolyásolják a nem fertőző megbetegedések számát, említve a rosszindulatú daganatos, illetve a szív- és érrendszeri betegségeket.

Mint a tiszti főorvos elmondta, az egészségi állapot és a környezet viszonya eltérő még a régiókon belül is, 2019-ben az európai régióban 596 ezer halálesetet hoztak összefüggésbe környezeti légszennyező hatásokkal, és 2020-ban 77 millió embernek még mindig nem jutott biztonságos ivóvíz, tavaly pedig 15 ezer ember halt meg a klímaváltozás negatív hatásainak következtében. Hangsúlyozta, ezt folyamatosan figyelik, hogy megelőzzék a káros hatásokat. A nemzetközi szervezet és az NNGYK együttműködésének a lényege a prevenció, amiért az NNGYK laboratóriumi igazgatósága sokat tett.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a megelőző programokhoz mérésekre, adatokra, helyzetfeltárásra és folyamatos monitorozásra van szükség, különösen kiemelve a nők és a gyermekek védelmét, a krónikus betegek felügyeletét, valamint felhívta a figyelmet az idősekre, mint érzékeny és magas kockázatú csoportra.

Borítókép: Haris Hajrulahovic, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi országirodájának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos a WHO Collaborating Center kinevezés tanúsítványa, valamint a legkorszerűbb, harmadik generációs génszekvenáló laborműszer átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban (NNGYK) 2023. október 18-án. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.