Vége a járványnak, már hetente sem közölnek adatokat a Covidról

Megszünteti a heti adatszolgáltatást a koronavírus-fertőzöttek számáról a Koronavírus Sajtóközpont.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, NNK2023. 07. 07. 10:07
MÜLLER Cecília
Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertõzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezõek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertõzöttek számának. A 964 aktív fertõzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idõs, krónikus betegségben szenvedõ ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Magyarországon hetek óta már csak szórványos, egyedi koronavírus-fertőzéseket diagnosztizálnak, vagyis 

járvány már nincs, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is hivatalosan megszüntette a globális vészhelyzetet, 

a koronavírus-fertőzöttek számáról szóló heti adatközlést megszüntetik.

Az oltás természetesen továbbra is felvehető – tájékoztatta az MTI-t a szervezet.

 

Naponta jöttek az adatok

A koronavírus-járvány 2020 tavaszi megjelenése óra a kormány naponta közölt tájékoztató adatokat a pandémiáról. Ahogy csökkent a megbetegedések száma, áttértek a heti adatszolgáltatásra. A hivatalos tájékoztató oldal már régóta nem elérhető, és a közösségi oldalán is múlt év végéről származik a legfrissebb bejegyzés.

A Koronavírus Sajtóközpont legutóbb június végén tett közzé heti adatokat. Az ismertetett statisztika szerinta megelőző héten 42 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 203 171-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 48 881 fő. A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 467, közülük 6 211 335-en a második, 3 905 434-en a harmadik, 425 976-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták. Harmincegy koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük ketten voltak lélegeztetőgépen.

A világjárvány idején naponta nemzetközi adatokat publikáló amerikai intézet, a Johns Hopkins Egyetem már idén március 10-én befejezte az új statisztikák közlését.

Forrás: Johns Hopkins Egyetem

 

Stagnálást jeleznek az új mérések

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) továbbra is méri a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját a szennyvízben. Szerdán közzétett 26. heti összesítésük szerint országos átlagot tekintve továbbra is stagnálás figyelhető meg.

A szennyvíz SARS–CoV–2 örökítőanyag-koncentrációja a városok többségénél stagnálást mutat. Csökkenés Békéscsabán, Miskolcon, Veszprémben és Zalaegerszegen tapasztalható. Enyhe emelkedés csak Pécsen jelentkezett.

A koncentráció a városok felénél a mérsékelt, a többi helyszínen az alacsony tartományban van.

Forrás: NNK

 

Változtat az Európai Unió

Az Európai Unió fokozatosan megszünteti a koronavírus-világjárvány idején a gyógyszerekre és az oltóanyagokra vonatkozóan bevezetett rendkívüli szabályozási rugalmasságot – jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közölte: az intézkedést az tette lehetővé, hogy 

az Egészségügyi Világszervezet májusban kihirdette a koronavírus-járvány okozta egészségügyi vészhelyzet megszűnését.

Emlékeztettek: a rendkívüli szabályozási rugalmasságok különböző területekre terjedtek ki, ideértve a forgalomba hozatali engedélyezést és a kapcsolódó szabályozási eljárásokat, a gyógyszerhatóanyagok és késztermékek gyártását és behozatalát, a minőségi változásokat, a címkézési és csomagolási követelményeket és a megfelelést. Az Európai Bizottság és az EMA a világjárvány idején számos olyan intézkedésről is megállapodott, amelyek enyhítik az egészségügyi vészhelyzet által okozott zavaroknak a gyártási létesítmények vagy más, a gyógyszerek előállítása vagy rendelkezésre állása szempontjából fontos helyszínek ellenőrzésére gyakorolt hatását. A rendkívüli rugalmasság szavatolta a gyógyszerek folyamatos rendelkezésre állását, miközben biztosította a gyártási és forgalmazási előírások betartását – idézték fel.

Mostantól nem alkalmazhatók azok a szabályozási rugalmassági mechanizmusok, amelyeket az EU kifejezetten a koronavírus-járvány idején bevezetett.

A már jóváhagyott címkézési rugalmassági mechanizmusok alkalmazását, illetve a gyártásra és forgalmazásra vonatkozó tanúsítványok érvényességét 2023 végéig meghosszabbították a zökkenőmentes és fokozatos megszüntetés biztosítása, valamint az alkalmazni szükséges követelmények hirtelen változásából eredő ellátási nehézségek vagy egyéb zavarok elkerülése érdekében.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályozási rugalmassági mechanizmusok alkalmazása során szerzett tapasztalatokat az EMA gyógyszerhiánnyal és gyógyszerbiztonsággal foglalkozó csoportja gyűjti össze. Mérlegelni fogják, hogy a tanulságok hogyan szolgálhatnak alapul a gyógyszerhiány kezelésére vonatkozó intézkedésékhez az esetlegesen előforduló jövőbeli egészségügyi kihívások esetén.

Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs utolsó sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.