Vitályos Eszter most sem ijedt meg az új feladatoktól

Mindenki számára érthetően szeretné eljuttatni a kormányzat intézkedéseit Vitályos Eszter, aki múlt héten váltotta Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöltet a kormányszóvivői poszton. Az új szóvivő a lapunknak adott exkluzív interjúban elmondta, hogyan jutott tudomására Orbán Viktor miniszterelnök felkérése a feladatra, valamint beszélt a várható kötelezettségeiről és kihívásairól. Kifejtette, hogy az új feladatkör milyen hatással lesz a Pilis–Dunakanyar területét felölelő országgyűlési választókörzetben végzett munkájára, valamint kitért arra is, hogy sportos életvitele és mentalitása hogyan köszön vissza a szakmai tevékenységében.

2024. 04. 08. 4:45
BPM_20240407 (11)
A sportos fideszes politikus továbbra is képviseli a Pilis-Dunakanyarban élők érdekeit, de a parlamenti csatározásoktól távolabb kerül Fotó: Bach Mate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan jött a felkérés, hogy ön legyen a kormányszóvivő a főpolgármesteri címre pályázó Szentkirályi Alexandra helyett? Mit érzett, amikor kiderült, hogy önre esett a választás?
– Néhány héttel ezelőtt egy szerdai napon kabinetülés zajlott, ott találkoztam Csák János miniszter úrral, aki jelezte, hogy szeretne beszélni velem a heti teendőkről. Leültünk a két kabinetülés közti ebédszünetben, amikor azt mondta, hogy a miniszterelnök elkért engem kormányszóvivőnek. A következő hétfő reggelén találkoztam Orbán Viktor miniszterelnök úrral, és egy nagy beszélgetést folytattunk nemcsak erről a munkáról, hanem a választókerületemmel kapcsolatban, illetve a politikában töltött időszakomról, hiszen 2014 óta vagyok államtitkár Magyarország kormányában, bejártam több minisztériumot, megismertem több területet. 

Nem szoktam megijedni az új feladatoktól, ezért azt gondoltam, hogyha miniszterelnök úr alkalmasnak talált erre a feladatra, akkor kutya kötelességem azt elvállalni.

– A Kormányinfók leendő állandó résztvevőjeként elődje beavatta a kulisszatitkokba, illetve Gulyás Gergely miniszterrel egyeztetett már a közös munkáról?
– Igen, találkoztam Gulyás Ger­gellyel is, és rajta kívül nagyon sok kollégát meglátogattam a minisztériumban. Egyeztettem Kovács Zoltán államtitkárral, Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölttel, így van már egy kialakult képem arról, hogy miben rejlik a kormányszóvivői munka.

– A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkáraként gyakran szólalt fel a parlamentben, sokat lehetett látni-hallani a napirend előtti csatározásokban. Mit gondol, az itt szerzett tapasztalatokból mennyit tud hasznosítani kormányszóvivőként?
– Más lesz a feladat. Azt gondolom, hogy a napi politikai és a parlamenti csatározásoktól távolabb kerülök, mivel nekem nem a pártpolitika és az ott folyó ütközetek lesznek azok a színhelyek, ahol pástra lépek. A kormány intézkedéseit szeretném eljuttatni a társadalom minél szélesebb rétegeihez, a lehető legközérthetőbb módon. Az elmúlt két év mindenképpen egy nagy tapasztalati időszak volt, egyrészt a parlamenti felszólalások szempontjából, másrészt a KIM miniszterhelyettese is voltam abból adódóan, hogy én láttam el a parlamenti államtitkár feladatköreit. Úgy érzem, hogy mindezt jól tudom majd hasznosítani.

BPM_20240407 (9)
Vitályos Eszter választókörzete, a Pilis–Dunakanyar örök szerelme az új kormányszóvivőnek (Fotó: Bach Máté)

– Hogyan talál időt arra, hogy ellássa a Pilis–Dunakanyar választókerületben önre háruló országgyűlési képviselői feladatokat?
– Nem lesz egyszerű, de optimizmusra ad okot, hogy eddig is sikerült összeegyeztetni a miniszterhelyettesi és a parlamenti képviselői munkát. 

Nekem a Pilis–Dunakanyar egy örök szerelem, és olyan felhatalmazást kaptam ott a választóktól, aminek kötelességem eleget tenni. 

Ebben a választókerületben képviselőnek lenni valójában az életformámhoz is hozzátartozik. A miniszterelnök úrral megbeszéltük, hogy ez mindenképpen megmarad a kormányszóvivői feladatok mellett. Amint elkezdődik az éles munka, arra kell majd készülni, hogy általában szerdánként van a kormányülés, másnap pedig Kormányinfót tartunk. Igyekezni fogok, hogy a péntek és a hétvége a választókerületé legyen, ott szintén eleget teszek minden programnak, illetve felkérésnek. A körzetben élő választók és lakosok érdekeit fogom képviselni a jövőben is, ahogyan eddig tettem.

– Tudatosan és professzionálisan használja a közösségi médiát, tudtommal az egyik legaktívabb kormányzati felhasználó, amiben egy csapat is a segítségére van. A „jó csapaton ne változtass” elvét szem előtt tartva, meg fogja őket őrizni, vagy az új pozíciónak köszönhetően várható ebben valamilyen módosulás?
– Egy elég komoly és felkészült csapattal dolgozom már régóta, amelynek tagjai majdhogynem minden minisztériumi munkám során végigkísérték a pályámat, és jöttek velem. Arra törekedtem, hogy minél több kollégám velem tarthasson. Úgy gondolom, hogy ezen a területen csak erősödni fogunk és még aktívabbak leszünk. A Face­bookon az ember kicsit több betekintést enged a magánéletébe. Rólam köztudott, hogy versenyszerűen sportolok, dolgozom a Magyar Vívószövetségben, a Magyar Olimpiai Bizottságban, a Magyar Paralimpiai Bizottságban, és ezeket a feladatokat a jövőben is ellátom, ugyanis nem jelentenek mindennapos elfoglaltságot. Azt hiszem, úgy lehet alaposabban megismerni egy embert, ha minél több és szélesebb körű információt kitesz az életéről, valamint a munkájáról.

– Úgy tudom, hogy igazolt vívóversenyző és aktívan sportol, gyakran látni az edzőteremben. Mennyi ideje marad ezeknek a fizikális és mentális egészséget fenntartó, ezért nélkülözhetetlen tevékenységeknek a folytatására?
– Nem tudom úgy elképzelni a napomat, hogy vagy reggel, munka előtt, vagy este, munkaidő után ne sportoljak. Ez egész egyszerűen kell nekem ahhoz, hogy feltöltődjek energiával. Sokat beszélgetünk sportolókkal arról, hogy valakit kikapcsol a futás vagy az úszás, de rám ez nem igaz.

 Inkább az olyan sportokat választom, ahol szembe kell nézni egy ellenféllel, mert ott az agyunknak egy teljesen más részét használjuk. Nem a saját gondolatainkkal vagyunk elfoglalva, hanem inkább azzal, hogy legyőzzük a másikat, kitaláljuk a gondolatait, vajon mire mit fog lépni, milyen stratégiát kell alkalmazni ellene. 

Azt gondolom, hogy a vívás erre tökéletes. A felkérésemkor a versenyszerű sportolásomról is beszéltem, ami azzal jár, hogy kéthavonta vannak olyan versenyek, amelyeket külföldön rendeznek, és én ezeken részt szeretnék venni. A veteránvívásban versenyzem, európai körversenyre megyek azért, hogy kvalifikáljak az Európa-bajnokságra.

– A versenyzéssel van valamilyen speciális célja, vagy valamilyen álom, amit szeretne megvalósítani?
– Álmom mindig van, célkitűzések pedig mindig kellenek. Európa-bajnokságot már rendeznek a mi korosztályunknak, sőt 2025-től lesz világbajnokság is. Természetesen az a célom, hogy minél jobb eredményeket érjek el, és minél többször viselhessem a magyar nemzeti válogatott mezét.

– Hogyan alakul át az élete? Mit szól ehhez a családja?
– Nem nagyon fog átalakulni az életünk. Szerintem a két gyermekemnél akkor történt nagy változás, amikor egyéni képviselőjelöltként elindultam, és azt látták, amikor mentünk hazafelé Pócsmegyer felé, az édesanyjuk plakátja kint van az út mellett. Az elmúlt időszakban eléggé sokat szerepeltem, láthattak a tévében, az újságokban és az interneten. Ezért nem gondolom, hogy ez sok mindent meg fog változtatni bennük, azt viszont jó látni, hogy büszkék az édesanyjukra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.