Akár szabadlábra is kerülhet a szélsőbaloldali támadók kiképzője

Jelentősen enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla a tavaly februári szélsőbaloldali támadások egyik vádlottjának büntetését, aki a tavalyi akciók végrehajtóinak kiképzője volt. A büntetésbe beszámítják a letartóztatásban eltöltött időt, ezért a vádlott akár feltételesen szabadulhat is.

Forrás: Mandiner2024. 05. 28. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról lapunk is beszámolt, tavaly februárban egy szélsőbaloldali csoport Magyarországon több embert is megtámadott, és komoly sérüléseket okozott az ártatlan járókelőknek. Volt olyan áldozat, akinek a fejét annyira szétverték, hogy huszonöt öltéssel kellett összevarrni. A támadások után a menekülő szélsőbaloldali csoport tagjai közül többeket elfogott a rendőrség.

Múlt hét pénteken tanúk meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a szélsőbaloldali támadás miatt indult büntetőper, miután megszüntették az elsőrendű vádlott, az olasz származású Ilaria Salis letartóztatását. Kedden másodfokon, a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott egy másik elkövetőnek a pere. A Mandiner beszámolója szerint 

ma a 31 éves német Tobias Edelhoff állt bíróság elé, aki a hírhedt német szélsőbaloldali rohamosztag, a Hammerbande tagja, a tavalyi akciók végrehajtóinak kiképzője volt.

Társaival szemben a másodrendű vádlott Edelhoff az előkészítő ülésen beismerte tettét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Esetében az ügyészség azt indítványozta, hogy beismerés esetén a német férfit a bíróság ítélje három és fél év fegyházbüntetésre, és utasítsa ki öt évre Magyarország területéről.

A Fővárosi Törvényszék így rögtön ítéletet is hirdetett, és bűnszervezetben való részvétel miatt Edelhoffot három év fegyházbüntetésre ítélte. A vádlott azonban nem fogadta el a büntetés mértékét, enyhítésért fellebbezett, míg az ügyészség az eredetileg indítványozott büntetés kiszabásáért.

A keddi tárgyaláson kiderült, hogy

Edelhoff főiskolát végzett, nevelői végzettségű, és egy szakszervezetnél lenne tanácsadó szabadulása után. Jelenleg Németországban is eljárás folyik ellene.

Az ügyész perbeszédében azt hangsúlyozta, hogy az elsőfokú bíróság nem megfelelően vette figyelembe a súlyosító körülményeket, így az említett németországi eljárást, míg vádlott ügyvédje azt hangoztatta, hogy védence nem tett semmit, nem volt ott a támadásoknál. Az ügyvéd aláhúzta, túlzásnak tartja a három és fél éves ügyészi indítványt, de a hároméves elsőfokú ítéletet is.

Edelhoff németül felolvasott beszédében azt mondta, hogy sajnálja, hogy Magyarországra jött, mint mondta, Németországban vádat emeltek ellene, és nyomoznak is ügyében. Azt kérte, hogy engedjék vissza hazájába, hogy ott állhasson bíróság elé, és vissza tudjon térni egy rendezett élethez.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett jogerős ítéletében jelentősen enyhítette Edelhoff büntetését, és egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte a vádlottat.

A büntetésbe pedig beszámítják a letartóztatásban eltöltött időt is, ami azt jelenti, hogy mivel a Hammerbande tagja büntetésének kétharmadát már letöltötte, ezért akár feltételesen szabadulhat is. Erről majd a büntetés-végrehajtási bíró dönt majd egy másik eljárásban. 

Az indoklás szerint elkövetési magatartás nem merült fel Edelhoff esetében, bűnösségét csak a bűnszervezetben való részvétel miatt szabták ki rá elsőfokon. A táblabíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott végig a legsúlyosabb kényszerintézkedés, azaz letartóztatás hatálya alatt állt tavaly február óta, ráadásul mindezt külföldiként. 

Borítókép: Képernyőkép az egyik szélsőbaloldali támadásról (Forrás: Videa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.