Ezeket a díjakat adták át pedagógusnap alkalmából

Négy év alatt csaknem duplájára nő a pedagógusok fizetése.

Forrás: MTI2024. 05. 31. 18:25
Budapest, 2024. május 31.
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelõs államtitkára (j2) elismerést ad át a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán a Belügyminisztériumban 2024. május 31-én.
MTI/Purger Tamás
Fotó: MTI/Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iskolában a legfontosabb a pedagógus, akit nemcsak erkölcsileg és szavakban, de anyagilag is el kell ismerni, ezért valósul meg a valaha volt legnagyobb léptékű béremelés – mondta Rétvári Bence a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán. A Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára arra is emlékeztetett, hogy 2022-ben és 2023-ban 10-10 százalékkal, idén 32,2 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövőre pedig a tervek szerint 21 százalékkal nő, így összesen mintegy 93 százalékos az emelkedés, azaz négy év alatt majdnem a duplájára nő a pedagógusok fizetése.

Az állam azt is vállalta, hogy 2030-ig megőrzi a bérek értékét, ezért a pedagógusok bére a diplomás átlagbérhez lesz kötve – közölte az államtitkár. Hozátette:

Ez méltó és igazságos.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, a magyar nemzet mindig is a tudásának és a „rafinált észjárásának” köszönhette, hogy meg tudott maradni, ezért az új pedagógus-életpályában sokkal inkább elismerik, ha valaki többet tesz a gyerekekért.

RÉTVÁRI Bence
Fotó: MTI/Purger Tamás

Az iskolának fontos feladata a társadalmi különbségek csökkentése, ezért azoknak, akik hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak, 20 százalékkal magasabb a fizetésük, továbbá az is feladatuk a pedagógusoknak, hogy 

segítsenek megtalálni a gyerekeknek az élethivatásukat, amelyben igazán boldogok tudnak lenni, amely igazán nekik való

– emelte ki az államtitkár. Hozzátette: így lehet az ország versenyképes, és így lehetnek az iskolából kikerülő gyerekek is boldogok.

Rétvári Bence arra is felhívta figyelmet, hogy Nyugat-Európában a migráció miatt az iskoláknak sokszor már az integráció és a társadalmi feszültségek oldása a legfőbb funkciója, így azonban az iskola elveszíti eredeti rendeltetését, amely a közös tudás és a közös kulturális alapismeretek átadása. Ugyanígy veszélyezteti az oktatást a háború is, hiszen ha fegyverekre költenek, akkor nem jut pénz az iskolákra, ezért fontos megőrizni a békét – tette hozzá az államtitkár.

Fontos segíteni a pedagóguspályára készülőket, különösen azokat, akik ezt tényleg hivatásként választják, mert úgy érzik, „erre születtek”

– hangsúlyozta Rétvári Bence. Hozzátette, hogy ilyenek a most díjazottak is, akik nemcsak oktatnak, hanem nevelnek, és a jellemükkel is példát mutatnak.

Fotó: MTI/Purger Tamás

Rétvári Bence Maruzsa Zoltánnal, a BM köznevelési államtitkárával kilenc Apáczai Csere János-díjat, tizenhárom Németh László-díjat, öt Brunszvik Teréz-díjat, öt Trefort Ágoston-díjat és öt Eötvös József-díjat adott át pedagógusnap alkalmából.

Borítókép: Az eseményen készült fénykép (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.