Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Hiába húzódik el a háború, a családtámogatások maradnak + videó

– Egy egész életúton nyújt segítséget a magyar családtámogatási rendszer – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára. Zsigó Róbert emlékeztetett: 2010-ben családbarát fordulat történt, ami azt jelenti, hogy minden olyan eszközzel, amely rendelkezésre áll, segítik a családalapítást, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést.

Forrás: MTI2024. 05. 27. 11:56
Zsigó Róbert
Forrás: M1 Híradó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány az elhúzódó háború ellenére is megvédi a családtámogatásokat, a gyermekes családok továbbra is számíthatnak a kormányra – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a közszolgálati televízió adásában. Zsigó Róbert aláhúzta:

a kormány idén is támogatja több mint 3300 milliárd forinttal a gyermekes családokat, ez az összeg most három és félszer annyi, mint 2010-ben volt.

Kifejtette: 2010 előtt nem beszélhetünk családbarát kormányzásról, 2010-ben családbarát fordulat történt, ami azt jelenti, hogy minden olyan eszközzel, amely rendelkezésre áll, segítik a családalapítást, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést, hogy „minden vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon”. Ennek érdekében már több mint harminc, a gyermekvállalást, a gyermeknevelést segítő intézkedést hoztak – közölte.

 

Egy életen át tartó támogatás

A legkülönlegesebbnek a magyar családtámogatási rendszerben azt nevezte, hogy egy egész életúton át ad támogatásokat: a házasságkötéstől, a gyermek megszületésétől kezdve, a bölcsőde, az óvoda, az iskola és a felsőoktatás időszakában is, továbbá amikor otthonteremtésre van szükség vagy szakmát kell választani, vagy visszamenne az anya dolgozni. Hozzátette: azt is segítik, amikor a nagyszülők részt vennének az unokáik nevelésében, hiszen a Nők 40 program vagy a nagyszülői gyed éppen ezt szolgálja.

Idén január 1-jétől vezették be a csok után most a csok pluszt, amely nagyon kedvező, maximum 3 százalékos kamatozású, államilag támogatott hitel a családoknak.

Most emelték meg 50 százalékkal a falusi csok összegét, a babaváró támogatást pedig tízmillióról tizenegymillió forintra.

A politikus szólt arról, hogy különböző élethelyzeteket tudnak támogatni. Példaként említette, hogy a gyermek születésétől az első hat hónapban – egy 2021-es döntés után – a csed száz százalékban jár az anyának. Ez azt jelenti, hogy az anya többet keres az első hat hónapban, mint amennyit keresett korábban – fűzte hozzá.

Azt is támogatják, hogy azok az anyák, akiknek a gyermeke féléves lett, és vissza akarnak menni dolgozni, ezt meg tudják tenni. – Ehhez munka kell –mondta, megjegyezve: 2010 óta olyan gazdaságot építenek, amelyben egymillió munkahelyet hoztak létre.

Fontos, hogy az anya ne veszítse el a már megkapott családgondozási, gyermekgondozási ellátásokat. A gyed extra ilyen élethelyzetben segít, amikor a gyermek féléves kora után elmehet dolgozni, megkapja a fizetését és megmarad számára a gyermekgondozási ellátás – tájékoztatott az államtitkár.

Borítókép: Zsigó Róbert (Forrás: M1 – Híradó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.