Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Ide fordulhatunk, ha kérdésünk van a választásokról

A szavazókörök címéről, az átjelentkezés szabályairól és a mozgóurna-igénylésről érdeklődnek a legtöbben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi választási információs szolgálatánál (VISZ), de sokakat érdekel az is, milyen szavazólapokat fognak kapni a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az európai parlamenti képviselők közös eljárásban tartott, június 9-i választásán.

Forrás: MTI2024. 05. 25. 13:33
voks, szavazás
Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási eljárási törvény a választási irodák, így az NVI kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását. Ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése.

A Nemzeti Választási Iroda munkatársai

munkanapokon reggel fél kilenctől délután négy óráig, a választás napján reggel hat órától este 24 óráig

fogadják a választópolgárok hívásait a 06-1-795-3310-as telefonszámon.

 (Fotó: MTI/Kallos Bea)

A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választás jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben. Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölő szervezeteket az önkormányzati és nemzetiségi választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az átjelentkezéses vagy mozgóurnás szavazásról.

Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről is. A helyi választási információs szolgálatok címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján.

A központi VISZ-nél nem ritka a napi 120 telefon, és a szolgálat mintegy napi ötven-nyolcvan e-mailt válaszol meg. A választópolgárok leggyakrabban a lakóhelyük szerinti szavazókör címéről érdeklődnek, amit a választás kitűzéséről szóló értesítő is tartalmaz, illetve bárki ellenőrizheti azt az NVI internetes tájékoztató oldalán, a Választás.hu oldalon.

Sok érdeklődő a mozgóurna-igénylés szabályairól kérdezi a VISZ-t.

A szolgálatot megkeresők jelentős része a nemzetiségi választásról is kíván tájékozódni. A nemzetiségi szavazólapok zöld színűek a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében, és azokat a nemzetiség megnevezését tartalmazó zöld borítékba kell tenniük a választóknak. A VISZ arra is felhívja a nemzetiségi választásról érdeklődők figyelmét, hogy a zöld borítékot mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.

A központi VISZ munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban. Az NVI választási információs szolgálata elektronikus leveleket is fogad a [email protected] e-mail-címen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.