Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Jó hír érkezett a nyugdíjasok számára, ennyit nőhet az ellátásuk idén

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fontos hírt jelentett be az időskorúaknak.

Forrás: INDEX2024. 05. 30. 16:24
NAGY Márton
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadást tart az Exonomx Növekedés és egyensúly (Macronomx) című budapesti konferenciáján 2024. május 30-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Növekedés és egyensúly – beruházások és fogyasztás címmel tartott előadást a Macronomx Meetup konferencián. „Választások előtt vagyunk, arról nem lehet beszámolni, hogy a gazdaság visszatért a teljes növekedési pályára, de 2024-ben a gazdaság egy újraindulást tesz lehetővé, ezt az első negyedéves adatok is bizonyítják” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a legfontosabb a lakosság és a vállalatok óvatossági motívumának enyhítése. 

– Miért nem érzik az emberek a különbséget, a válságból való kilábalást, miközben az infláció és a gazdasági válság már a múlté? – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy

nem látnak inflációs veszélyeket a rendszerben, a termelői árak deflációt mutatnak. Úgy véli, hogy az inflációs alapfolyamatok tekintetében nincs probléma, miközben legyőztük az ikerdeficit problémakörét. Nagy szerint a költségvetés hiányát fokozatosan kell tovább csökkenteni.

„Az egyensúly helyreállítása garantált, a nagy kérdés, hogy mekkora lesz a növekedés, és milyen gyorsan következik be. Nemzetközi összehasonlításban is jók a friss adatok” – fogalmazott Nagy Márton, aki szerint többek között a fogyasztás helyreállítása, a beruházási aktivitás újraindítása, a magas exportaktivitás fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás növelése tárcájának fő feladata.

 

A nyugdíj és a fogyasztás alakulása

Nagy Márton úgy látja, hogy a fogyasztás visszaesését enyhíteni kell, az embereknek elegük van az infláció és koronavírus-járvány hatásaiból, a turisztikai számok is azt mutatják, hogy újraindulhat a fogyasztás.

A jelenlegi adatok alapján idén hatszázalékos reálbér-növekedésre számít, a minimálbérek emelése javított a helyzeten, a kormány ösztönözte a béremeléseket. A miniszter szerint reálnyugdíj-emelkedés is lesz idén, 1,5 százalékos növekedésre számít.

Ez azt jelenti, hogy a kormány nyugdíjemelési politikájának köszönhetően idén újra nőhet a nyugdíjak reálértéke is. 

Nagy Márton egyébként úgy véli, hogy a kiskereskedelmi forgalomban is tapasztalható a fogyasztás visszapattanása – írja az Index.

Borítókép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadást tart az Exonomx Növekedés és egyensúly (Macronomx) című budapesti konferenciáján 2024. május 30-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.