Megfeledkezett a zöldfejlesztésekről Karácsony Gergely

A főpolgármester ugyan zöldnek és környezetbarátnak hirdeti magát, valójában azonban a programjában megfogalmazott zöldfejlesztések döntő többségét nem hajtotta végre.

2024. 05. 04. 6:15
Karácsony Gergely
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években Karácsony Gergely számtalan alkalommal állította be saját magát és a balliberális városvezetést zöldnek, illetve a zöldfelületek védelmezőjének. Azonban a valóságban a főpolgármester öt évvel ezelőtt meghirdetett programjában foglalt ígéretek döntő többségét a zöldfejlesztések terén sem sikerült megvalósítania. 

A program egyik legfontosabb eleme talán az erdőtelepítések ígérete volt. Ennek részeként a főpolgármester azt állította, megválasztása esetén létre fognak hozni egy új városi parkerdőt, a Budapesti-nagyerdőt Észak-Csepelen és Külső-Ferencvárosban, a Ráckevei-Duna-ág két oldalán. 

Emellett a Ráckevei-Duna védelmére is ígéretet tett a főpolgármester. 

Mindezekből azonban nem lett semmi, a főpolgármester az elmúlt öt évben nem telepített erdőt egyik kerületben sem. 

A főpolgármester 2019-ben még zöldfolyosóval kívánta összekötni a Margitszigetet, a Hajógyári- és a Népszigetet, valamint a Római-partot, illetve ígéretet tett a csillaghegyi öblözet árvízvédelmére, a Római-part megóvására. Azonban az elmúlt öt évben az árvízvédelem területén nem történt előrelépés a Római-parton és annak környezetében, illetve a komplex zöldfolyosót sem valósította meg a főpolgármester. 

Más, a kormányzat által végrehajtott, komplex zöldfelület-rehabilitáció, így a Liget projekt esetében a főpolgármester nyilvánosság előtti újratárgyalást ígért, és azt állította, a Városligetet közparkként újítják meg, a múzeumépületeknek pedig máshol keresnek új helyet. Ennek ellenére a Városliget és a múzeumnegyed fejlesztése folyamatosan halad, felépült a Magyar Zene háza, a Néprajzi múzeum, és a park nagy része megújult. 

Karácsony Gergely azonban ennél is tovább ment, és a közterületek megújításánál ígéretet tett a zöldszempontok kiemelt figyelembevételére, így kötelezővé tették volna a közműalagutak kialakítását, fákat ültettek volna a szűk, belvárosi utcákban, udvarzöldítési pályázatot akartak hirdetni a belvárosi lekövezeti udvarok biológiailag aktívvá, klimatizáló hatású zöldfelületté alakítására. 

Emellett az esővíz komplexebb felhasználására és a Dunából való öntözésre is ígéretet tett a főpolgármester, megelőzve a vízpazarlást. Ennek érdekében süllyesztett közterületeket, esőkerteket alakítottak volna ki, az útfelújítások során pedig a vízáteresztő burkolatok használatát részesítették volna előnyben. A valóságban azonban az elmúlt öt évben egy helyen, az V. kerületi Arany János utcában valósult meg klímatudatos útfelújítás, azonban ez is a kerületi önkormányzatnak köszönhetően készülhetett el. 

A főpolgármester emellett belenyúlt volna a közlekedési eszközök használatába is. Karácsony pozitív és negatív ösztönzőket kívánt alkalmazni a dízelmotoros járművek visszaszorítására, madridi és londoni mintára pedig alacsony kibocsátási övezeteket akart létrehozni. 

Szemléletformálással, a létező jogszabályok betartatásával és célzott szociális támogatással fellépünk a súlyosan légszennyező tüzelőanyagok használatával és a szemétégetésekkel szemben.

– írta 2019-es programjában Karácsony Gergely, aki a légszennyezés és a városi szélcsatornák beépítése ellen is fel kívánt lépni 2019-ben. Azonban mindezen programpontok nem valósultak meg, a fővárosban pedig a közlekedési káosz miatt folyamatosan romlik a levegő minősége.

Borítókép: Karácsony Gergely (Forrás: Facebook/Karácsony Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.