Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Hamarosan elkezdik újraszámolni a főpolgármester-választás érvénytelen voksait

A Nemzeti Választási Iroda munkatársai kilenc órától, a sajtó jelenlétében kezdik meg az újraszámolást.

2024. 06. 14. 7:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken kilenc órakor kezdi meg a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak újraszámolását a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közreműködésével.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, az NVB csütörtökön Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt jogorvoslati kérelmével kapcsolatban elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálást. A bizottság döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámlálást.

Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján az érvénytelen szavazatok manipulálásával vádolta a hatóságokat, és azt követelte, hogy ismételjék meg a főpolgármester-választást Budapesten. Ennek érdekében a főpolgármester demonstrációt is szervez ma 18 órára a Nemzeti Választási Iroda épülete elé. Vitézy Dávid minderre úgy reagált: Karácsonynak csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes. – Ezt a választást Karácsony Gergely rendezte, a főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége. Karácsony Gergelytől jóval több szerénységre számítanék, ha már Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást se sikerült megszerveznie fennakadások nélkül – jegyezte meg Vitézy.

Az újraszámlálásra azok után került sor, hogy Vitézy Dávid az érvénytelen szavazatok nagy mennyisége, és a választás szorossága miatt a főpolgármester-választás eredményváróján már arról beszélt, hogy a szavazatok újraszámlálására lesz szükség. Ezen aligha lehet csodálkozni, hiszen a jelenlegi főpolgármester nagyon szoros küzdelemben, mindössze 324 szavazattal nyerte meg a vasárnapi önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat).

Azonban Vitézy Dávid még a százszázalékos feldolgozottság előtt jelezte, hogy a csaknem 25 ezer érvénytelen voks miatt kezdeményezik a szavazatok ellenőrzését.

 

szentkirályi szavazólap
Fotó: Facebook

Információink szerint ugyanis számos esetben megtörtént, hogy a Fidesz–KDNP egykori főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra mellé húzták be a voksukat a választók úgy, hogy a neve már át volt húzva. De olyan esetről is van információnk, hogy egyes szavazókörzetekben úgy adták ki a szavazólapot, hogy a kormánypártok egykori jelöltje nem volt áthúzva, ami már jogsértésnek minősül, vagy csak nagyon halványan, ami szintúgy megkérdőjelezi az eljárás tisztaságát.

 

Vitézy Dávid nemrég arról posztolt, hogy vannak információik lehetséges csalásokról. – Nyitott kérdésből és gyanúból rengeteg van. 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord. Karácsony Gergely százszázalékos feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőnk közötti különbség.

Az LMP főpolgármester-jelöltje ezt követően szerdán 15.30 perckor adta át a választási bizottságnak a fellebbezését, a szervezet pedig a szerda este folyamán tartott ülésén döntés született arról, hogy újraszámolják a főpolgármester választáson az érvénytelennek minősített szavazólapokat. A bizottság tagjai több mint egyórás vita után 12 igen szavazattal, négy szavazat ellenében döntöttek az újraszámlálásról.

 

Borítókép: Szavazóurnák (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.