Kitört a botrány Szerencsen, egy újság buktatta le a baloldali polgármestert + videó

Nemrég még a NAV is lecsapott a városban.

2024. 06. 07. 14:23
NYIRI Tibor
Fotó: Vajda János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lebukott Szerencs baloldali polgármestere: videófelvétel bizonyítja, hogy a Szerencsi Várkert építése január 22. előtt nem fejeződhetett be, holott a polgármester a munka ellenértékét az előző év decemberében már kifizette a vállalkozónak – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, házkutatást tartott a NAV a szerencsi önkormányzatnál, ugyanis még tavaly egy közbeszerzési eljárás után egy 260 millió forintos szerződést kötött egy bizonyos Denco Klímatechnikai Kft.-vel, ami a Rákóczi-vár turisztikai fejlesztését, a tájrendezést vállalta. Csakhogy a cég már december 15-én készre jelentette a beruházást, az önkormányzat pedig 22-én ki is fizette a teljes összeget.

Viszont Nyiri Tibor polgármester azt állította a közösségi médiában, hogy őt nemtelen támadások érték, ő áldozat, és minden a legnagyobb rendben volt a Szerencsi Várkert építésével. A vármegyei laphoz eljuttatott videó alapján viszont úgy tűnik, hogy ez korántsem felel meg a valóságnak.

A videó elején ugyanis jól látható a 2024. január 22-én megjelent Nemzeti Sport, így azt százszázalékos biztonsággal kijelenthetjük, hogy a felvétel 2024. január 22. előtt nem készülhetett.

A felvételen pedig az látszik, hogy a munkálatok még el sem kezdődtek igazán, nemhogy befejeződtek volna. A lap aláhúzta: egy felelős városvezető nem kockáztathatja a város pénzét, és nem fizethet ki több mint 260 millió forintot egy olyan munkára 2023. december 22-én, ami akkor láthatóan nem volt kész.

Egy felelős városvezető azt sem engedheti meg magának, hogy az általa irányított település 65 millió forinttól elessen

– mutatott rá a hírportál. Mivel Nyiri Tibor december végén leigazolta és kifizette az akkor el sem készült munkát, a kivitelező mentesült a kötbértől, amely a késedelmes teljesítés esetén járt volna a városnak. Ennek mértéke pedig naponta két százalék, maximum 25 százalék. A lap szerint

a 13. késedelmes nap után már járt volna a 25 százalék kötbér, amely 65 millió forint.

Különösen visszás, hogy a polgármester a 2024. január végén megtartott testületi ülésen garanciális hibákra hivatkozott, amikor azt tudakolták, hogy miért tart még mindig az építkezés. Ez már csak azért is furcsa válasz, mert a településvezető ablakából jól rá lehet látni az építkezésre. Ráadásul mivel a várkert nyitott terület, minden szerencsi ember a saját szemével tudta végignézni a január végéig tartó építkezést.

A hírportál szerint a polgármester folyamatos hibáit Szerencs város költségvetésből finanszírozzák, amelyet a város szabálytalanságokra költ, pedig költhetné a település fejlesztésére vagy a Szerencsen élőkre is.

 

Borítókép: Nyiri Tibor (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.