A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Megszökött a számlagyár főnöke

Hat személy ül a vádlottak padján.

2024. 06. 24. 7:33
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Somogy Vármegyei Főügyészség azzal a hat cégvezetővel, illetve egyéni vállalkozóval szemben, akik az áfafizetési kötelezettségüket csökkentő valótlan költségszámláikat a hetedik társuk érdekkörébe tartozó cégtől szerezték be.

A hat cégvezető, illetőleg egyéni vállalkozó olyan területeken, így jellemzően épülettakarítás terén, illetőleg az építőiparban végzett gazdasági tevékenységet, ahol a felmerült költségeiket igazoló számlákkal nem rendelkeztek.

A vádlottak azért, hogy az áfafizetési kötelezettségüket jogellenesen csökkentsék, felvették a kapcsolatot egy ötvenes éveiben járó, Pest vármegyében élő férfival, aki vállalta, hogy az általa vezetett cég, illetőleg az alá szervezett cégpiramis révén olyan szolgáltatásokról állít ki a fizetendő áfát csökkentő, költségként elszámolható számlákat, amelyeket valójában nem az ő, hanem az adófizetést elkerülni szándékozó vádlottak cégei végeztek el.

A két legnagyobb, összesen 116 és 119 millió forint összegű vagyoni hátrányt okozó cég ügyvezetője ezen kívül a munkavállalóit a számlázási láncolatban alsóbb szinten elhelyezkedő gazdasági társaságokba jelentette be úgy, hogy a munkavállalókat átlagosan hathavonta újabb és újabb „bukó” céghez vette fel annak ellenére, hogy munkaviszonyukban ténylegesen semmilyen változás nem történt.

Ezzel a vádlottak a munkabéreket terhelő adók és járulékok meg nem fizetésével is adóbevétel-kiesést okoztak a költségvetésnek.

A szervezett keretek között, összehangoltan működő elkövetői csoport a számlázási láncolat kiépítésével és a valótlan tartalmú számlák befogadásával, illetőleg a munkáltatással összefüggő adóterhek törvénysértő elkerülése révén összesen 360 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A Somogy Vármegyei Főügyészség a Budapest Környéki Törvényszékre benyújtott vádiratában 

valamennyi vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés és a gazdálkodó szervezet vezetői foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a fiktív számlákat kiállító céget vezető vádlott az eljárás során ismeretlen helyre távozott,

de ez nem volt akadálya annak, hogy a főügyészség vele szemben távollévő terheltként vádat emeljen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.