Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Rendkívüli égi jelenségről készült felvétel Magyarország felett

Az is kiderült, mi okozta.

2024. 06. 24. 10:59
Salgótarján, 2021. július 5.
Éjszakai világító felhõ (Noctilucent Cloud - NLC) látszik Salgótarján közelébõl fotózva 2021. július 4-én. A jelenséget a légkör nagy magasságú, 80-85 kilométeres rétegében lévõ vízjég kristályok okozzák, amelyek visszaverik a horizont alatt lévõ Nap fényét. A világító felhõk a nyári hónapokban, fõleg júniusban és július elsõ felében fordulnak elõ.
MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki vasárnap este az égboltra tekintett, csodálatos látványban lehetett része, ugyanis éjszakai világító felhők alakultak ki hazánk felett – számolt be róla a HungaroMet Zrt. a közösségi oldalán.

A bejegyzésben egy látványos felvételt is megosztottak a jelenségről.
 

Mi az az éjszakai világító felhő?

Az éjszakai világító felhő – angol nevén noctilucent cloud – egy rendkívül szép fénytünemény. A jelenség kialakulásához a mintegy 85 kilométeres magasságban, vagyis a mezoszféra felső határán nyáron uralkodó igen nagy hideg (mínusz 123 foknál alacsonyabb hőmérséklet) és víz jelenléte szükséges.

A világító felhők akkor jelennek meg, ha a Nap a horizont alatt 6–16 fokkal tartózkodik, ugyanis a fénye ekkor éri a 85 kilométer körüli légköri rétegeket.

A nagy hidegben kifagyott vízpára leheletvékony, ám igen nagy horizontális kiterjedésű felhőt alkot, s a napfény hatására az ekkor a felszínről már viszonylag sötét égbolton valóban világítani látszik. A felhő jellegzetesen kékesfehér színű. Formavilága jellemzően halszálkamintás, kis hullámzó vonalakból, sávokból áll.

Megjelenésének gyakorisága és fényessége összefügg a napciklussal, minimum idején gyakrabban látható és fényesebb is, ugyanis az aktívabb naptevékenység során a Nap UV-sugárzásának vízbontó hatása miatt nem tud a mezoszférában kellő mennyiségű vízmolekula felhalmozódni.

Borítókép: Éjszakai világító felhők (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.