Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Szentkirályi Alexandra visszalépése miatt mi lesz most a főpolgármesteri szavazólapokkal?

A kormánypártok főpolgármester-jelöltje szó szerint az utolsó pillanatban lépett vissza Vitézy Dávid javára, aki az LMP és egy civil szervezet közös jelöltjeként indul a vasárnapi választáson Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester ellen. Csakhogy Szentkirályi Alexandra neve már szerepel a szavazólapokon. A Nemzeti Választási Iroda most elmagyarázta, mit jelent ez a vasárnapi voksoláskor és mire számíthatnak a szavazópolgárok.

2024. 06. 07. 20:41
SZENTKIRÁLYI Alexandra
Szentkirályi Alexandra (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek reggel Szentkirályi Alexandra váratlanul visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől.

Szentkirályi Alexandra
Szentkirályi Alexandra visszalépése miatt mi lesz most a főpolgármesteri szavazólapokkal és mire kell majd figyelni vasárnap? (Forrás: Facebook)

Kormánypárti aspiráns tehát immár nincs a főpolgármester-jelöltek között, csakhogy ettől függetlenül

a szavazólapokon még szerepel Szentkirályi Alexandra neve.

Az LMP és egy civil szervezet közös jelöltjeként induló Vitézy Dávid mellett a főpolgármester-választáson így még Karácsony Gergely regnáló főpolgármester – akit a DK, az MSZP és a Párbeszéd támogat –, illetve a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András maradt versenyben.

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) még május 22-én közölte, hogy már nyomtatják

  • a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek,
  • nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint
  • az európai parlamenti képviselők június 9-i választásának szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában.

Június 4-én pedig azt jelentették be, hogy június 6-ig szállítják ki a vasárnapi választások szavazólapjait, jegyzőkönyveit és szavazási kellékeit.

Több mint 33 millió szavazólapról van szó, ebből 24 millió a helyi önkormányzati választásra készül, csaknem nyolcmillió pedig az európai parlamenti választásra, míg nagyjából 1,5 millió a nemzetiségi önkormányzati választásra. Többféle szavazólapot gyárt le a nyomda, köztük a főpolgármesterit is, ami rózsaszínű.

Budapesten észnél kell lenniük a szavazóknak, hiszen nekik jut a legtöbb szavazólap: főpolgármesteri, polgármesteri, települési egyéni választókerületi, fővárosi listás és EP-választási.

 

Be kell-e zúzni a szavazólapokat, mert visszalépett Szentkirályi Alexandra?

Az ANY Biztonsági Nyomda már május közepén nekiállt a feladatnak, a szavazólapok gyártására 250 tonna papírt használtak fel. Már jó előre jelezte, hogy legfeljebb május végéig áll készen arra, hogy a jelöltek visszalépését figyelembe vegye, azaz addig tudja levenni a visszalépőket a szavazólapról és új szavazólapot nyomtatni. Ezt követően viszont erre már nincs mód.

Szentkirályi Alexandra esetére éppen ez vonatkozik.

A Világgazdaság megkereste az NVI-t, hogy tájékoztatást kérjen, mi a teendő ilyenkor. Arra voltak kíváncsiak, hogy mi történik a főpolgármester-jelölti szavazólapokkal, és hogyan teszik egyértelművé a budapestieknek, hogy a kormánypárti főpolgármester-jelöltre már nem lehet érvényesen voksolni.

A választási iroda válaszából először is kiderült, hogy nincs szó arról, hogy meg kéne semmisíteni a szavazólapokat. Mindösszesen annyit kell tenni, hogy

a kiesett jelölt (most tehát Szentkirályi Alexandra) vagy lista nevét a szavazólapon „a szavazás napját megelőzően a helyi választási iroda vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság áthúzza”.

Vagyis bár olyan szavazólapok már nem fognak készülni, amelyeken ne szerepelne Szentkirályi Alexandra, viszont az ő nevét tollal át fogják húzni, ezzel jelezve a választópolgároknak, hogy a kormánypártok főpolgármester-jelöltje már nincs versenyben. Így értelemszerűen rá érvényesen nem lehet voksolni.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra (Fotó: MTI/ Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.