Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szijjártó Péter: Óriási elismerés és megtiszteltetés ez hazánknak

Hazánk meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában.

Forrás: Facebook, MTI2024. 06. 21. 15:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. 

A tárcavezető a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetői mellett hat olimpiai bajnokot is fogadott, majd arról számolt be, hogy hétvégén a párizsi olimpiára kvalifikáló versenyek zajlanak Budapesten az úgynevezett városi sportágakban, amelyekkel a nemzetközi olimpiai mozgalom próbál megfelelni az új idők új kihívásainak.

– Felidéztük azt Fábián László olimpiai bajnokkal, hogy korábban az öttusaversenyek öt napon keresztül zajlottak. De ma már a médiafogyasztási szokások miatt nyilvánvalóan lehetetlen az, hogy egy ötnapos egyéni versenyt kövessenek figyelemmel a nézők bármilyen médiumban

– mondta. 

– Teljesen új kihívások állnak a nemzetközi olimpiai mozgalom előtt, megváltoztak a médiafogyasztási szokások, az ehhez kapcsolódó szponzorációs és reklámtevékenység is természetesen, és az új idők alapvetően digitális és médiakihívásaira és fogyasztói kihívásaira az olimpiai mozgalomnak is bizony reagálnia kell

– vélekedett a miniszter, majd kijelentette: – Ennek a reakciónak az egyik eleme az úgynevezett modern városi sportágak integrálása, befogadása az olimpiák műsorszámaiba. Tehát breaktáncban, BMX-ben, falmászásban, gördeszkában ugyanúgy most már olimpiai bajnokokat fognak avatni, mint mondjuk atlétikában, úszásban vagy éppen vízilabdában – mutatott rá.

– Magyarország 525 olimpiai érem büszke tulajdonosa. Ez és a 130 éves olimpiai mozgalmi múltunk is kellő alapot ad ahhoz, hogy továbbra is a nemzetközi olimpiai mozgalom megbecsült és fontos tagjai legyünk, hiszen Budapest nélkül a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulására sem lenne ilyeténképp lehetőség

– hangsúlyozta a külügyminiszter. 

– Magyarországnak volt egy nagy álma, egy olimpia megrendezése. Azt hiszem, nem indokolt a múlt idő használata. Egy olyan ország részéről jogos ennek az álomnak a fenntartása, amely most már darabonként lassan egy olimpiát megrendezett, hiszen olimpiai sportágaknak már egy jó tucatjában rendeztünk világ- vagy Európa-bajnokságot Budapesten az atlétikától kezdve az úszáson és a vízilabdán át egészen az öttusáig vagy éppen a kézilabdáig és kosárlabdáig – sorolta Szijjártó Péter. 

A miniszter közölte, hogy mindenki elégedett volt ezen események szervezésével, mind a sportolók, mind a sportvezetők kifejezetten jó emlékekkel távozhattak minden egyes esemény után, és az érintettek a lehető legnagyobb elismeréssel beszéltek a rendezésről. 

– Ez nekünk egy nagy megtiszteltetés, amely továbbra is megerősíti Magyarország helyét a nemzetközi sportvilágban

– mondta.

Borítókép: Szijjártó Péter (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.