Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Csattanós választ küldött a NATO-nak az orosz külügyminiszter

A NATO meg akarja akadályozni az eurázsiai biztonsági rendszer létrehozását – jelentette ki Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője pénteken Almatiban, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) külügyminiszteri tanácskozása után megtartott sajtótájékoztatóján.

2024. 06. 21. 15:11
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A NATO minden lehetséges módon akadályozni fogja az olyan tisztességes folyamatokat, mint például az eurázsiai biztonsági rendszer kialakítása, de ennek az útnak abszolút nincs alternatívája – hangoztatta az orosz külügyminiszter. Az orosz külügyminiszter szerint az ODKB-ban egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban, hogy Eurázsiában biztonsági architektúrát kell kialakítani.

– Az eurázsiai biztonságot fenyegető veszélyek különböző irányokból érkeznek, de az esetek túlnyomó többségében a forrás a NATO agresszív irányvonala

– fogalmazott. A tárcavezető szerint az észak-atlanti szövetség arra törekszik, hogy privatizálja, maga alá vonja a hatalmas térségünk stabilitásának biztosításával kapcsolatos összes kérdést.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten, a moszkvai külügyminisztérium vezetésével folytatott megbeszélésén időszerűnek nevezte a kollektív biztonság garanciáinak megvitatását Eurázsiában. Szükségesnek nevezte a régión kívüli katonai erők ottani jelenlétének megszüntetését. Putyin hangsúlyozta: Oroszország abban érdekelt, hogy az ENSZ-ben komoly párbeszéd alakuljon ki egy oszthatatlan biztonsági rendszer megteremtéséről. Az Almatiban tartott eszmecserén az örmény külügyminiszter nem vett részt.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.