Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Zaharova: Ukrajna megfosztja állampolgárait a béke lehetőségétől azzal, ha feladja Putyin ötletét

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a svájci békekonferencia kezdete előtt a TASZSZ-nak azt mondta, hogy ha ott „meg akarják menteni a világot”, akkor meg kell vitatniuk Putyin javaslatait.

Forrás: TASZSZ2024. 06. 15. 14:26
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz Szergej Lavrov külügyminiszter éves év végi sajtótájékoztatóján Moszkvában 2024. január 18-án. Fotó: Alekszandr NEMENOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csak azok nem érthetik meg Putyin Ukrajnára vonatkozó javaslatait, akik nem akarnak békét” – hangsúlyozta Marija Zaharova.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz Oroszország és Kuba külügyminisztereinek találkozóján Moszkvában 2024. június 12-én (Fotó: AFP/ Natalia Kolesnikova)

Az orosz békekezdeményezés ukrán elnöki hivatal általi tagadása megfosztja az ukránokat a konfliktus békés megoldásának lehetőségétől

– fogalmazott az orosz külügyi szóvivő a RIA Novostyi hírügynökségnek adott interjújában.

Szerinte Vlagyimir Putyin javaslatának elutasítása csak ront a helyzeten, és csökkenti a békés kimenetel valószínűségét.

Az orosz elnök a svájci békekonferencia előtt egy nappal béketervet jelentett be. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a nyugati országok egoizmusa és arroganciája vezetett a jelenlegi állapotokhoz, s ismertette azt is, hogy mik a béketárgyalások feltételei.

Az ukrán csapatokat ki kell vonni az új orosz régiók teljes területéről, Kijevnek pedig ki kell jelentenie, hogy nem tervezi a NATO-csatlakozást. Ezek a feltételek kellenek a béketárgyalások megkezdéséhez. Putyin kijelentette, hogy ha ezek a feltételek teljesülnek, Oroszország azonnal tűzszünetet kezd, és megkezdi a tárgyalásokat.

BUERGENSTOCK, BURGENSTOCK,  UKRAINE FRIEDENSKONFERENZ, CONFERENCE SUR LA PAIX EN UKRAINE,
Csúcstalálkozó az ukrajnai békéről, Luzern közelében, 2024. június 15-én. A kétnapos találkozón az ukrán elnök és több mint 50 másik állam- és kormányfő találkozik, hogy megpróbálják kidolgozni az ukrajnai békefolyamat felé vezető utat – bár Oroszország nélkül (Fotó: AFP/Michael Buholzer)

A Svájcban ma kezdődött békekonferencia egy pénteki sajtóközlemény szerint a békefolyamat „első lépése”. A találkozó célja a lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatás biztosítása az ukrán béketervhez, amely Oroszország teljes kivonulását követeli az elfoglalt ukrán területekről.

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz Szergej Lavrov külügyminiszter éves év végi sajtótájékoztatóján Moszkvában 2024. január 18-án (Fotó: AFP/Alekszandr Nemenov) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.