Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Itt vannak Putyin feltételei a béketárgyalásokhoz

Az orosz elnök szerint az országoknak meg kell vizsgálniuk a biztonság biztosításának lehetőségeit Eurázsiában. Vlagyimir Putyin elmondta azt is, hogy a nyugati országok egoizmusa és arroganciája vezetett a jelenlegi állapotokhoz, s ismertette azt is, hogy mik a béketárgyalások feltételei.

2024. 06. 14. 12:45
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2024. június 12. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) az országos díjak átadási ünnepségén a moszkvai Kremlben a nemzeti ünnepen, Oroszország napján, 2024. június 12-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Valerij Sarifulin Fotó: Valerij Sarifulin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új biztonsági rendszert kell létrehozni Eurázsiában, ehhez széles körű megbeszélést kell kezdeni a kölcsönös garanciákról. Ezt mondta Vlagyimir Putyin a külügyminisztérium vezetésével folytatott megbeszélésen.

Eljött az ideje annak, hogy széles körű vitát kezdjünk az eurázsiai kollektív biztonság két- és többoldalú garanciáinak új rendszeréről, ugyanakkor a jövőben a külső hatalmak katonai jelenlétének fokozatos csökkentésén kell dolgoznunk az eurázsiai régióban

mondta az elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az országos díjak átadási ünnepségén a moszkvai Kremlben a nemzeti ünnepen, Oroszország napján, 2024. június 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszandr Kazakov)
Vlagyimir Putyin orosz elnök az országos díjak átadási ünnepségén a moszkvai Kremlben a nemzeti ünnepen, Oroszország napján, 2024. június 12-én. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszandr Kazakov

Mint az orosz vezető hangsúlyozta, a jövőbeni biztonsági architektúra nyitva áll minden eurázsiai ország előtt, amely részt kíván venni a létrehozásában.

Az európai NATO-országok is egy kontinensen élnek, bármi történjék is, a földrajzot nem tudjuk megváltoztatni, így vagy úgy együtt kell élnünk és együtt kell működnünk

 – tette hozzá az elnök.
Tisztázta, hogy a jelenlegi helyzetben irreálisnak tűnhet az a tézis, hogy korlátozzák a külső hatalmak katonai jelenlétét az eurázsiai térségben, de ha a jövőben sikerül megbízható biztonsági rendszert kiépíteni, akkor nem lesz szükség ilyen jelenlétre.

Vlagyimir Putyin elmondta azt is, hogy a nyugati országok egoizmusa és arroganciája vezetett a jelenlegi állapotokhoz, és a világ elfogadhatatlanul közel került ahhoz a ponthoz, ahonnan nincs visszatérés.

Kiemelte, hogy a világ változik, és semmi sem lesz többé a régi a gazdaságban, a technológiában, a globális politikában és más területeken sem. Putyin beszélt Ukrajnáról is. 

Elmondta: az ukrán csapatokat ki kell vonni az új orosz régiók teljes területéről, Kijevnek pedig ki kell jelentenie, hogy nem tervezik a NATO-csatlakozást. Ezek a feltételek kellenek a béketárgyalások megkezdéséhez.

Korábban Putyin azt mondta, hogy a nyugati biztonsági rendszer valójában nem hatékony, ezt bizonyítja Jugoszlávia összeomlásának története és a balkáni térség konfliktusai is. Szerinte a NATO romboló pozíciója csak hozzájárult a feszültségek eszkalálásához.

Putyin párhuzamot vont Koszovó és a donbászi köztársaságok függetlenségének kikiáltása között is. Megjegyezte, hogy azoknak joguk volt kinyilvánítani a függetlenségüket, Kijev azonban teljes körű katonai műveleteket indított ellenük.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) az országos díjak átadási ünnepségén a moszkvai Kremlben a nemzeti ünnepen, Oroszország napján, 2024. június 12-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Valerij Sarifulin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.