Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Visszatér a Jobbik szürke eminenciása

Egyre gyűlnek a Gyöngyösi Mártont leváltani akarók.

2024. 06. 20. 15:20
Szabó Gábor visszatérése véget vethet Gyöngyösi Márton elnökségének. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétéves száműzetés után visszatérne a Jobbikba Szabó Gábor, a párt korábbi meghatározó embere, akinek Gyöngyösi Márton elnökké választása után kellett távoznia a pártból. 

A visszatérésről maga Szabó tett közzé bejegyzést a közösségi oldalán azzal a szöveggel: „Rendet tettünk magunkban, rendet teszünk a Jobbikban!” 

A korábbi pártigazgató egy képet is mellékelt, melyen Lukács László Györggyel, a párt frakcióvezetőjével, Brenner Koloman országgyűlési képviselővel, valamint Adorján Bélával látható. Adorjánról lapunk szerdán írta meg, hogy feltehetően indul a Jobbik elnöki posztjáért a párt június 29-i tisztújításán.

Az is sokatmondó, hogy

 Adorján szerdán ugyanazzal a szöveggel osztott meg bejegyzést, mint Szabó, a képen azonban akkor még csak Brenner Kolomannal szerepelt Gyöngyösi kihívója.

Pár órával később Adorján egy újabb képet tett közzé, melyen már Lukács László is látható, ma pedig már Szabó is ott áll Gyöngyösit leváltani kívánók mellett. Ezek alapján nem zárható ki, hogy péntekre tovább bővül azon jobbikosok száma, akik nem szívesen látnák a jelenlegi pártelnököt a Jobbik élén.

Lapunk úgy tudja, az alelnökjelöltek száma jelenleg 11, a jelentkezők között ott van három jelenlegi alelnök: Magyar Zoltán, Z. Kárpát Dániel és Lukács László György, aki a frakció vezetője is egyben.

A tisztújítás előzménye, hogy Gyöngyösi Márton, akit 2022-ben választott a párt elnökének, korábban többször is arról beszélt, lemond, ha a Jobbik nem szerez mandátumot az EP-választáson, ám ez nem történt meg. 

Először tavaly márciusban beszélt erről, de fél évvel ezelőtt megismételte saját szavait. – Egy kudarcért az elnök felel, és úgy felel, hogy benyújtja a lemondását. Ez fog történni – szögezte le ősszel Gyöngyösi. A mostani kudarc után viszont azzal magyarázta maradását, hogy „megváltoztak a körülmények, olyan folyamatok indultak be, amelyekkel nem lehetett számolni”. A Jobbik június végén tisztújítást tart, Gyöngyösi szerint „a párt akkor el fogja dönteni, hogy kellek-e vagy nem”. 

Egyre inkább úgy tűnik, Gyöngyösinek nem lesz könnyű dolga, hogy megőrizze pártvezetői pozícióját, és Szabó Gábor visszatérése végképp nem kedvez neki. Ismert, Gyöngyösi Mártont 2022-ben választották pártelnökké, ezután nem volt maradása Jakab Péternek, a korábbi elnöknek és frakcióvezetőnek, de 

Szabó Gábornak is távoznia kellett a Jobbik éléről. Gyöngyösi akkor úgy fogalmazott, azért kérte a párt választmányi elnökének lemondását, mert nem értettek egyet a párt jövőjét illetően. 

– Meglehetősen eltérően ítéljük meg a Jobbik elmúlt egy évben véghez vitt politikáját és annak sikerességét, valamint az előttünk álló önkormányzati választáson történő megméretésének módját is, így arra kértem Szabó Gábort, hogy mondjon le a Jobbik – Konzervatívok országos választmányának elnökségéről – fogalmazott akkori közleményében Gyöngyösi. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.