Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Valódi életpályát kínál a honvédség

Az elmúlt hetekben a baloldali sajtó arról közölt álhíreket, hogy a honvédek jogállásáról szóló kormányrendelet értelmében tanárnak képezhetik át az 55 év feletti katonákat, átvezénylésnek nevezve a leépítést. A Magyar Nemzet információi alapján a Honvédelmi Minisztérium célja a törvénymódosítással az volt, hogy valódi életpályát biztosítsanak a katonáknak.

2024. 07. 01. 5:16
Szentes, 2022. április 22.
Katonák az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szentesi laktanyájában megrendezett ünnepségen a műszakiak napján, 2022. április 22-én. A műszakiak napjára hagyományosan több ezren érkeznek, egykor a laktanyában szolgáló sorkatonák és tisztek, a honvédség más haderőnemeinél - így a légierőnél - szolgáló műszaki katonák és nagyon sok fiatal Szentes köznevelési intézményeiből.
MTI/Rosta Tibor

Szentes, 2022. április 22.Katonák az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szentesi laktanyájában megrendezett ünnepségen a műszakiak napján, 2022. április 22-én. A műszakiak napjára hagyományosan több ezren érkeznek, egykor a laktanyában szolgáló sorkatonák és tisztek, a honvédség más haderőnemeinél - így a légierőnél - szolgáló műszaki katonák és nagyon sok fiatal Szentes köznevelési intézményeiből.MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katonák jogállásáról szóló, július 1-jétől életbe lépő kormányrendelet világosan kimondja: az 55. életévüket elérő tiszteket és altiszteket a miniszter döntése vagy az érintett jóváhagyott miniszteri kérelme alapján határozatlan időtartamban, de kötele­zően tovább kell foglalkoztatni más állami szervnél vagy állami tulajdonú gazdasági társaságnál.

Honvédség. Honvédek magyar katonai egyenruhában (Forrás: Facebook)
 A baloldali álhírekkel szemben soha ilyen lehetőséget és biztosítékot a magyar katonák még nem kaptak arra, hogy életük végéig elköteleződhessenek hazánk szolgálata mellett (Forrás: Facebook)

A Magyar Nemzet információi szerint a Honvédelmi Minisztérium célja a törvénymódosítással az volt, hogy valódi életpályát biztosítsanak a katonáknak, amelynek során végig fennmarad a katonai szolgálati jogviszony. Ráadásul az átvezényeltek új illetménye nem lehet kevesebb, mint a vezénylést megelőző napon érvényes illetmény.

Vagyis a baloldali álhírekkel szemben soha ilyen lehetőséget és biztosítékot a magyar katonák még nem kaptak arra, hogy életük végéig elköteleződhessenek hazánk szolgálata mellett.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a honvédség gondoskodik a sajátjairól.

 

Szakértőinek álcázott valótlanságok

Az új rendelet alapján aki eléri a meghatározott, 55 éves életkort, de katonai szolgálatra maradéktalanul alkalmas, nincsenek beosztásával kapcsolatosan egészségi, fizikai alkalmassági vagy hozzáállásbeli problémái, az maradhat a tiszti és az altiszti karban.

Július 1-jétől azonban további lehetőségek nyílnak meg a katonák előtt egy valódi, az élethosszig tartó szolgálat jegyében kialakított honvédelmi életpálya során.

Az elmúlt hetekben a baloldali sajtó arról közölt álhíreket, hogy a honvédek jogállásáról szóló kormányrendelet értelmében tanárnak képezhetik át az 55 év feletti katonákat, átvezénylésnek nevezve a leépítést. A Magyar Hang erről szóló cikkében Nagy Erzsébet, a rendszeresen baloldali pártpolitikai üzeneteket közvetítő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője is megszólalt, azt állítva: az átvezénylés az elképesztő pedagógushiányra mutat rá.

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, nyugalmazott ezredes pedig a lapnak azt a hamis narratívát közvetítette, hogy egy teljes generációt próbálnak száműzni a törvénymódosítással, átvezénylésnek nevezve a leépítést.

Az állítások lapunk információi szerint valótlanok, tudatos álhírek, ahogyan hamisak voltak azok a korábbi állítások is, hogy a honvédség megfiata­lítása és vérfrissítése „tisztogatás” lett volna.

 

Életre szóló eskü

Akkor amiatt terjesztett valótlanságokat a baloldali média, mert a honvédség vezetése elhatározta, lehetőséget biztosít az eddig a másod- és harmadvonalba szorított tiszteknek és altiszteknek, hogy bizonyíthassák rátermettségüket, míg a kilépőknek garantálja, hogy illetményük hetven százalékát továbbra is megkapják nyugdíjazásukig.

A fiatalítást sikerként értékelik a honvédségnél: a minden korábbinál nagyobb Adaptive Hussars gyakorlatot már az új tiszti és altiszti kar vezényelte le, és minden katona bizonyított, aki a fiatalítás jegyében előrébb léphetett.

A magyar haderő korszerűsítése azonban nem áll meg. Amennyiben az adott tiszt vagy altiszt, vagy a vezetője úgy érzi, hogy már nem tud megfelelni a fokozott egészségi, illetve fizikai követelményeknek, akkor az új rendelkezés alapján a következő lehetőségek nyílnak meg a tapasztalt katona előtt: a honvédségen belül kisebb megterhelést jelentő helyőrség-támogató alegységekhez vagy a területvédelem állományába kerülhet át.

Teljesen új elem ugyanakkor a kormányrendeletben, hogy az 55 év feletti katonákat – jóváhagyott kérelmükre vagy miniszteri döntés után – kötelezően át kell venni az állami szférában.

Vagyis ezzel egy korábban nem létező jogszabályi garanciát teremtett a kormány, hogy mindenki előtt nyitva maradhasson a további katonai szolgálat lehetősége – hiszen aki egyszer elköteleződött a haza szolgálatára, annak az esküje egy életre szól. Az illető katonai szolgálati jogviszonya ennek megfelelően az átvezénylés ideje alatt is folyamatosan fennmarad, tehát katonaként szolgálja tovább a magyar államot, továbbra is a honvédségi állomány tagjaként.

 

Tervezhetőbb életút

A törvény szerint az átvezényelt új illetménye nem lehet kevesebb, mint a vezénylést megelőző napon érvényes illetménye. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere a Demokratának az új rendeletről azt mondta: a Magyar Honvédség hosszú távon számít a katonákra. Ennek megfelelően, a korábbiaknál jóval méltányosabb és előrelátóbb módon, még tervezhetőbbé tették az idősebbek szolgálatát.

Nem vagyunk egyformák, 55 évesen érezheti magát tett­erősnek, fiatalnak az ember, ugyanakkor az is lehet, hogy már nem bírja úgy a fizikai megterhelést, mint korábban. Én magam 54 éves tartalékos vagyok, kétévente nekem is kötelező a fizikai állapotfelmérés

– fogalmazott a tárcavezető a hetilapnak. Hozzátette: a modern magyar államigazgatás történe­tében eddig példa nélküli módon a kormány garanciát vállal arra, hogy az 55. évét betöltő hivatásos vagy szerződéses állományú, tiszti vagy altiszti állománycsoportba tartozó katona illetménye megőrzésével az államigazgatás más területein, például kormányszerveknél folytathassa a haza szolgálatát.

– Szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy ilyen lehetőség még nem volt, ez garanciát ad arra, hogy ha valaki már honvédségi szervezeteknél nem képes fokozott terheléssel járó katonai szolgálatot ellátni, azt továbbra is szent, fiatalkori elhatározása értelmében az állam szolgálatában tudja befejezni, legalább azonos illetményszinten, mint ahogy korábban tette – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.