„A Jobbik olyan, mint egy bolond inga”

– Nem kell túl nagy váteszi képesség ahhoz, hogy kimondjuk, 2026-ban a Jobbik nem fog bejutni a parlamentbe – jelentette ki lapunknak Nagy Ervin, aki szerint a párt olyan, mint egy bolond inga, a szélsőjobbtól eljutott a DK-val való összefogásig, megcsúfolva ezzel az alapító nyilatkozatában foglaltakat. Mint mondta, a Jobbik nemzeti politikája hiteltelen, hiszen globalista politikát folytat.

2024. 07. 19. 4:47
GYÖNGYÖSI Márton
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Jobbik célja a párt által képviselt politika becsületének visszaállítása és valódi nemzeti érdekképviselet megjelenítése a magyar belpolitikában – nyilatkozta a párt nemrégiben megválasztott új elnöke. Adorján Béla azt is leszögezte, nem ő lesz a párt utolsó elnöke, „a Jobbik örök”, ő pedig azon dolgozik, hogy 2026-ban is bejussanak az Országgyűlésbe. 

Úgy tűnik tehát, hogy ismét a nemzeti politizálással próbálkozik az egykor nemzeti radikális Jobbik, amely Vona Gáborral megjárta a néppártosodás hamis útját, Jakab Péterrel, teljesen feladva önmagát, csatlakozott a baloldali összefogáshoz, Gyöngyösi Márton elnöksége alatt pedig egyetlen EP-mandátumát is elveszítette júniusban.

– Teljesen hiteltelennek tartom a Jobbik régi-új nemzeti irányvonalát – mondta minderről Nagy Ervin politikai elemző, filozófus. Szerinte ugyanis a párt a szövetségi politikájában és mondanivalójában is a baloldalra került 2022-ben, és Gyöngyösi Mártonnal sem történt újrapozicionálás, dacára annak, hogy a párt akkor kapta a Konzervatívok nevet. 

A politikai öndefiníció kevés, politikai tartalomban kellett volna változni vagy visszatérni a gyökerekhez, de ez nem történt meg. Gyöngyösi Márton elnöki politikáját tekintve a Jobbik semmiben sem különbözött attól a baloldaltól, amellyel összefogtak 2022-ben

 – fogalmazott Nagy Ervin. Kiemelte, ha az uniós kérdéseket nézzük, ahol jól láthatóan a bal- és a jobboldal törésvonala átalakulóban van, a Jobbik a globalista–szuverenista szembenállást nézve globalista politikát folytat, sőt az unió jövőjéről föderalista politikai célokat fogalmazott meg. 

A párt egy lépésre van az Európai Egyesült Államok eszméjétől, erről árulkodik az európai ügyészséghez való csatlakozás támogatása vagy az euró bevezetésének szorgalmazása

 – mondta az elemző, hozzátéve, hogy ezért a Jobbik újabb nemzeti kísérlete hiteltelen.

Nagy Ervin szerint az egész történetét nézve a Jobbik olyan, mint egy bolond inga, amely a szélsőjobbtól eljutott a DK-val való összefogásig, megcsúfolva ezzel az alapító nyilatkozatában foglaltakat és azt, ami miatt a Jobbik egyáltalán elindult a magyar politikában.

„Amiért most változtatni akarnak, az az, hogy lenullázódtak. Kapkodnak, próbálnak visszanyúlni a régi értékekhez, ráadásul Magyar Péter megjelenése a Jobbiknak is fájdalmas volt” – vélekedett, hozzátéve, a Mi Hazánk életre hívása és térnyerése végképp becsukta az ajtót a Jobbik előtt, hogy visszatérhessen a gyökereihez. 

A párt régi nemzeti szavazói ma már a Mi Hazánknál vannak vagy a Fideszre szavaztak, Orbán Viktor valódi nemzeti szuverenista politikája miatt

– mondta Nagy Ervin.

Arra a kérdésre, hogy mit hozhat a 2026-os választás a Jobbiknak, az elemző úgy reagált, a Jobbikról már a régi választópolgárok is lemondtak, így nem lesz esélye arra, hogy átlépje a parlamenti küszöböt és frakciója legyen. 

 Sokszor és régóta temettük a Jobbikot, de most valóban a párt hattyúdalát láthatjuk

 – mondta az elemző, jelezve, hogy ha a Jobbik szeretne is majd együttműködni a Tiszával, valószínűleg vissza fogják utasítani őket. 

„Elinflálódott, elhasználódott a Jobbik kifejezés, amely arra utalt, hogy jobboldali Magyarországot, nemzeti szuverén országot építenének. Bármilyen összefogást nézünk is, csak visznek, nem pedig hoznak szavazatokat. Magukra maradtak, árvák lettek, nem fog velük senki együttműködni, és nem kell túl nagy váteszi képesség ahhoz, hogy kimondjuk: 2026-ban nem fognak bejutni a parlamentbe” – jelentette ki Nagy Ervin.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.