A törpepárttá zsugorodott DK mindenkibe is beleszáll, hogy bizonyítsa: ők jobbak

Helyben vagyunk, a DK megmaradt két EP-képviselője külföldi lapoknak adott interjúkban panaszkodik a magyar politikai helyzettel kapcsolatban. Dobrev Klára szerint Magyar Péter az ellenzék legnagyobb problémája, míg Molnár Csaba a magyar miniszterelnök békemissziója miatt sajnálkozik.

Forrás: Mandiner2024. 07. 29. 19:41
Budapest, 2023. szeptember 22.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k) és felesége, Dobrev Klára, a párt EP-képviselõje, valamint Molnár Csaba, DK ügyvezetõ alelnöke érkezik a párt évadnyitó rendezvényére a budapesti Radisson Blu Béke Hotelbe 2023. szeptember 22-én.
MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dobrev Klára egy német lapnak arról panaszkodik, hogy Orbán Viktor miatt rossz energetikai döntések születnek, és még a szintén baloldali Magyar Péter létjogosultságát is kétségbe vonja. Eközben a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, Molnár Csaba a miniszterelnök békemissziójának fontos részeiről megfeledkezve igyekszik elbagatellizálni Orbán Viktor politikai szerepét egy horvát lapnak nyilatkozva. Az interjúkat a Mandiner szemlézte. 

Gyurcsány Ferenc felesége szerint Orbán Viktor oroszbarát politikájáért a magyar emberek fizetik a legnagyobb árat. Dobrev Klára egyenesen kijelentette, hogy „Magyarország az egyetlen ország az EU-ban, amely az orosz agresszió után növelte a gáz- és üzemanyagimportot Oroszországból”, valamint azt is, hogy „Magyarország fizeti a legmagasabb árat a fosszilis tüzelőanyagokért”. A DK-s politikus szerint szándékosan csökkentjük a megújuló energia arányát, hogy „helyet csináljunk egy orosz atomerőműnek”. 

Mindeközben a valóságban az EU-tagországok folyamatosan növelik az orosz cseppfolyósított földgáz vásárlását, ami jelentősen drágább, mint a vezetékes. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az Oroszországgal szemben hozott szankciók nagy anyagi terhet jelentenek az Európai Uniónak és így Magyarországnak is. 2021 és 2023 között az EU több mint 630 milliárd dollárt költött az orosz gáz pótlására, majdnem annyit, mint korábban nyolc év alatt orosz energiahordozók vásárlására. A DK-s EP-képviselő erről egy szót sem ejtett. 

A DK azonosította a problémát: Magyar Péter

Dobrev Klára gyászos hangulatban értékelte az EP-választásokat, amelyen pártja csaknem törpepárttá zsugorodott. Úgy véli, hogy „a választások előtti utolsó két hónapban az egész kép megváltozott, az egész ellenzék összeomlott.”

Mi vagyunk az egyetlen demokratikus ellenzék, amely megmaradt, bár kevesebb mandátummal.

– hangsúlyozta a DK-val kapcsolatban. Majd hozzátette: 

a legnagyobb probléma egy új párt – igazából nem is párt, hanem csak egy személy. Senki sem tudja, hogy mit képvisel

Ezzel Dobrev Klára egyértelműen Magyar Péterre utalt, akinek pártja az európai parlamenti választásokon hét mandátumot szerzett, míg a DK két mandátumra elég szavazatot kapott.

Nem Dobrev Klára az első, aki a DK soraiból beleszáll Magyar Péterbe. A Magyar Nemzet megírta már, hogy Földi Judit, a DK parlamenti képviselője komoly kritikával illette a Tisza Párt elnökét, amiért a vele rivális politikus átnevezte a felhasználónevét Instagramon. 

A törpepárttá zsugorodott DK szerint Orbán a törpe

Míg Dobrev Klára az energiapolitikáról és Magyar Péterről beszélt, addig Molnár Csaba a békemisszió kapcsán igyekezett Orbán Viktort egy jelentéktelen politikusnak beállítani.

Orbán Putyin csatlósa, politikai törpe, akinek nincs hatalma Európában

– idézték Molnár Csaba szavait, aki hozzátette: amióta Magyarország vette át az Európai Tanács soros elnöki tisztét, azóta Orbán Viktor csak „problémákat gyárt”.

A DK politikusának elmondása szerint a magyar miniszterelnök első külpolitikai lépése az új tisztségében az volt, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyalt, majd Kínában tett látogatást, ahol béketeremtőként mutatkozott be.

Azonban arról lehet, hogy megfeledkezett a baloldali politikus, hogy 

Orbán Viktor első útja Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz vezetett,

akivel a békéről is tárgyaltak. De azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a magyar miniszterelnök Donald Trump volt amerikai elnökkel is tárgyalt.

Molnár Csaba a horvát lapnak arról beszélt, hogy Orbán Viktor már a magyar soros elnökség első lépéseivel magára haragította az európai országok vezetőit. Véleménye szerint „Orbán politikai értelemben törpe, nincs hatalma Európán belül, sem a világ vezetői között, ő csak Putyin csatlósa, semmi több”.

Arról is beszélt a baloldali politikus, hogy szerinte nincs értelme lerövidíteni a magyar soros elnökséget, mert az év végéig semmi lényeges nem fog történni, kivéve az új európai intézmények felállítását és elnökeinek megválasztását, a soros magyar elnökségnek pedig ebben nincs szerepe.

Borítókép: Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.