Ellenőrzik a piacokat, a strandokat, a táborokat és a fesztiválokat is

Augusztus közepéig tart az országos vizsgálat.

2024. 07. 16. 9:53
Őstermelői piac
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem saját termesztésből származó, valamint a nyilvántartásba nem bejelentett terméket forgalmazó őstermelőkkel szemben is intézkedtek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai, akik adminisztratív, piaci és termőhelyi ellenőrzéseket is tartottak a nyári őstermelői célellenőrzés során, esetenként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársaival közösen – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Nébih.

A kéthetes vizsgálatsorozat alkalmával Budapesten és hat vidéki településen, Győrben, Mezőcsáton, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett és Szigetszentmiklóson harminckét őstermelőt ellenőriztek, több esetben felkeresve közvetlenül a termőhelyet. Összesen tíz eljárás indult jogsértés miatt.

Az őstermelők egy része nem saját termesztésből származó vagy az őstermelői nyilvántartásba be nem jelentett terméket forgalmazott. Ezzel megtévesztették a vásárlókat, egyúttal a jogkövető őstermelőket is hátrányos helyzetbe hozták. Az érintett termelőket a hatóság eltiltotta az őstermelői tevékenységtől, valamint rájuk összesen mintegy egymillió forint bírságot szabott ki. Hozzátették, a leggyakoribb jogsértés továbbra is az őstermelői nyilvántartásban nem rögzített, felvásárolt termékek értékesítése.

Növekszik ugyanakkor azon álőstermelők száma is, akik bár bejelentik a terméket, ezzel „legalizálva” az árusítást, a nyilvántartásban szereplő terület ellenőrzésekor azonban kiderül, hogy ott nem lelhető fel az ültetvény vagy az állomány.

A felügyelők többek között vizsgálták, hogy az értékesített termék szerepel-e az őstermelői nyilvántartásban, a piacon arra jogosult áll-e a pult mögött és kiírták-e a kötelező alapinformációkat. A szakemberek azt is ellenőrizték, hogy saját gazdaságban előállított terméket értékesít-e az őstermelő, továbbá hogy az árusítandó termék mennyisége arányban áll-e a nyilvántartás alapján megtermelhetővel vagy az állatállomány nagyságával. A helyszíni szemléken tapasztaltak alapján több ellenőrzést a termelés helyén is folytatni kellett. Ilyenkor a felügyelők a termőterületet, annak állapotát, használati jogcímét, a megtermelt terményt és az esetleges készleteket egyaránt megvizsgálták.

A nyári szezonális ellenőrzéssorozat augusztus 15-ig tart szerte az országban.

A kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei a fesztiválokat, a Balaton környéki vendéglátóhelyeket, a nyári táborokat, a street foodokat és a strandbüféket is ellenőrzik.

A grillsajtok, a növényvédőszerek, a macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítmények, a szezonális gyümölcsök és zöldségek (például görögdinnye), valamint az élőállat-szállítmányok is a hatóságok figyelmének középpontjában lesznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.