Folytatódik a kórházi klímák modernizálására

Már két tucat egészségügyi intézmény kapott új hűtőrendszert.

2024. 07. 22. 10:35
Fotó: Fotó: MTI/Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 1,3 milliárd forintot biztosít idén a kormány a kórházi klímák javítására – közölte a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a közrádióban. Takács Péter jelezte, 

az elmúlt hetek hőhulláma miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, kisebb üzemzavarok mindenhol voltak, de egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, akinek azonnali orvosi beavatkozásra volt szüksége. 

A problémákat a kórházak belső ellátásszervezéssel meg tudták oldani.
– A hőhullámokhoz való alkalmazkodás érdekében három éve folyik a kórházi klímák modernizálása, ez idő alatt 

a kormány több mint 10 milliárd forintot fordított a területre. 

Budapesten és környékén, illetve a nagyobb vármegyei kórházak közül 14-ben történt teljes klímacsere – emlékeztetett az államtitkár. 

Takács Péter kiemelte, a műtőket ellátó klímáknak olyan levegőt kell biztosítani, hogy kórokozók ne juthassanak a nyílt műtéti sebekbe, ezért nagy méretű és költséges berendezések,

 a Kútvölgyi kórházban például egy teljes emeletet foglal el a légkondicionáló.

– A berendezések javítását számos esetben alkatrészhiány lassítja, ezért ipari, konténer méretű mobil klímák beszerzésének lehetőségét vizsgáljuk, hogy a lehető leghamarabb pótolni lehessen a kiesett hűtőkapacitást – hangsúlyozta.
Az államtitkár beszélt arról, hogy a klímaváltozás miatt nálunk is napi gyakorlat lehet, ami a mediterrán országban már két évtizede megszokott, hogy a legnagyobb hőterhelés idején néhány nappal eltolják a halasztható műtéti beavatkozásokat.
Az államtitkár szólt arról is, hogy szerdán és csütörtökön tanácskoznak Budapesten az unió egészségügyi miniszterei.

 Kiemelt téma lesz az európai egészségügyi rendszerek ellenállóvá tétele a klímaváltozás hatásaival szemben. 

– Magyarország uniós elnöksége segít ennek előmozdításában, azonban ez nemcsak egészségügyi, hanem energetikai, iparfejlesztési kérdés is, tehát közös európai koordinációra van szükség – mondta Takács Péter.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.