Így védi megmaradt táborának darabkáit Gyurcsány Ferenc

A Demokratikus Koalíció vezetője a választási vereség után sorozatosan száll bele újabb és újabb emberekbe, csoportokba.

Forrás: ATV2024. 07. 20. 9:37
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2024. június 7. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatót tart a DK budapesti székházában 2024. június 7-én. Ezen a napon Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP fõpolgármester-jelöltje visszalépett a jelöltségtõl, és Vitézy Dávid támogatására kérte támogatóit. MTI/Purger Tamás Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc értelmiségiek egy csoportját kritizálta pénteki Facebook-bejegyzésében. A Századvég politikai elemzési igazgatója az ATV-nek nyilatkozva azt állította, Gyurcsány Ferenc a vereség után időhúzásra játszik, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint pedig hiányzik az önreflexió Gyurcsány Ferencből.

Értelmiség és politika, ez a címe Gyurcsány Ferenc pénteki Facebook-bejegyzésének, amelyben egyebek mellett arról ír: vitája van egy értelmiségi csoporttal, akik azért, mert a szakmájukban remekelnek és a szélesebb nyilvánosságban is jól cseng a nevük, arra tartanak igényt, hogy a politikának nevezett univerzum világában is megmondóemberek legyenek. Majd kijelenti, ők soha semmiért nem vállaltak felelősséget.

Nem ez az első eset, hogy a DK kritikával illet csoportokat, korábban a sajtót és az ellenzéki pártokat is bírálta. 

Kiszelly Zoltán úgy látja, a választási vereség után Gyurcsány Ferencnek stabilizálnia kell a megmaradt bázisát, ezt láthatjuk most.

Korábban Magyar Péter ellen indítottak egy médiakampányt, csökkentve az ő jelentőségét, az ő befolyását a DK megmaradt kemény magjára. Most azokat a megmondóembereket próbálja Gyurcsány Ferenc a Facebook-bejegyzésével zárójelbe tenni, az ő befolyásukat, jelentőségüket csökkenteni, akik kritikusak vele

– véli a Századvég politikai elemzési igazgatója.

Valahogy, mintha az önreflexió hiányozna jelenleg Gyurcsány Ferenc naptárából

– ezt már Horn Gábor nyilatkozta. A Republikon Alapítvány Kuratóriumi elnöke szerint a volt miniszterelnök a saját 5-6 százalékos szavazóbázisára hajt, éppen úgy, ahogy Orbán Viktor is a maga 40 százalékát próbálja meg összetartani. 

Ez egyfajta pótcselekvés az önvizsgálat és az építkezés helyett, kell valakiket találni, akik felelősek azért a súlyos vereségért, amit a DK elszenvedett, mind a ’22-es, mind a ’24-es választáson. Szerintem nem jó irány ez, nem hiszem, hogy ez oldaná meg a problémát. Rövid távon abban az értelemben segít, hogy összetartja ezt a 250-300-350 ezer embert, aki elkötelezett Gyurcsány-szavazó lehet

– mondta az elemző. Horn Gábor hozzátette: amit a DK elnöke csinál, annak az az üzenete: 

„a főnök Feri megmondja, hogy mi is itt a probléma”.

 Ugyanakkor a szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az még nem világos, ezáltal hogyan bővülhet a Demokratikus Koalíció tábora.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatót tart a DK budapesti székházában (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.