Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Keményen helyretették Pressmant: A béke a legnagyobb haszon!

Orbán Balázs reakcióját biztosan nem fogja zsebre tenni az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

2024. 07. 05. 22:44
PRESSMAN, David
David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor egyik legfontosabb célkitűzése, hogy mielőbb befejeződjön az ukrajnai háború, azonban David Pressman pénteken nem így értékelte a magyar miniszterelnök erőfeszítéseit. Szerinte „ez nem a »békéről« szól, hanem a haszonról, és ez óriási kárt okoz a magyaroknak és Magyarország szövetségeseihez fűződő kapcsolatainak. „Amíg Orbán nem követeli, hogy Putyin Ukrajna szuverenitását és területi integritását tiszteletben tartó feltételekkel fejezze be brutális háborúját, addig nem fog békét teremteni” – írta az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Az MTI tudósítása szerint a Fehér Ház pedig úgy reagált: „nem szolgálja az ukrajnai béke ügyét a magyar miniszterelnök moszkvai látogatása.” Karine Jean-Pierre, az amerikai elnöki hivatal szóvivője újságírók előtt pénteken az elnöki repülőgép fedélzetén tartott sajtóbeszélgetésen kijelentette, hogy a látogatás aggodalomra ad okot, „nem mozdítja előre a béke ügyét, valamint kontraproduktív az Ukrajna szuverenitása, területi integritása és függetlensége mögötti támogatást illetően”.

Orbán Balázs nem hagyta szó nélkül David Pressman megnyilvánulását:

Nézzenek oda, ki beszél most a szuverenitásról! A kommunikációs csatornák megnyitását, valamint helyreállítását diplomáciának szokás hívni. Egy nagykövetnek ezt biztosan tudnia kell. Ráadásul a béke a legnagyobb »haszon« nem csak Magyarország, hanem egész Európa számára

– írta az X-en a miniszterelnök politikai igazgatója.

Borítókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.