Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Pressman a magyar miniszterelnököt támadja, miközben Orbán Viktor a békéért küzd

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete a függetlenség napi fogadáson mondott beszédében szállt bele az aznap épp Kijevben tárgyaló magyar kormányfőbe. A Magyarországgal szemben gyakran éles kritikát, s hazugságokat is megfogalmazó David Pressman ezúttal egy igen fenyegető nyilatkozatot tett.

2024. 07. 03. 8:12
PRESSMAN, David
Budapest Pride Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének 248. évfordulója alkalmából mondott beszédet Budapesten a nagykövet. A David Pressman által elmondott szöveg elérhető a diplomáciai képviselet honlapján is. Felszólalását Pressman az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökének keddi kijevi útjának értékelésével kezdte, figyelemre méltónak nevezve a találkozót, később azonban szokásához híven beleszállt a magyar vezetésbe.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete (b) és Karácsony Gergely főpolgármester (j2) a 29. Budapest Pride résztvevői között az Andrássy úton 2024. június 22-én. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)
David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete (b) és Karácsony Gergely főpolgármester (j2) a 29. Budapest Pride résztvevői között, az Andrássy úton 2024. június 22-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Mint fogalmazott:

az Egyesült Államok arra bátorította az ukrán és a magyar kormányt, hogy közvetlenül, vezetői szinten egyeztessenek, hogy feloldják a nézeteltéréseiket. Orbán Viktor miniszterelnök ukrajnai útja fontos, ez egy jelentős lépés. Figyelemmel fogjuk kísérni, hogy mi lesz a mai találkozók kimenetele, addig is fontos nyugtáznunk a tényt, hogy ezek a találkozók megtörténtek. Bár szerettük volna, hogy ő és munkatársai itt legyenek ma velünk, mégis sokkal jobb, hogy inkább ott vannak most.

Pressman ezt követően arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban hamarosan választások lesznek.

Ezt többek közt onnan tudom, hogy az önök miniszterelnöke továbbra is naponta emlékeztet bennünket arra, kit szeretne győztesként látni ezeken a választásokon, és kire szavazna, ha ő maga amerikai lenne – csakhogy nem az

– húzta alá a nagykövet, aki Orbán Viktorral kapcsolatban megjegyezte, ő a vezetője Magyarországnak, amely pedig egy szövetséges ország. 

Nincs még egy olyan szövetségesünk vagy partnerünk – egyetlenegy sem –, aki hozzá hasonlóan, nyíltan és fáradhatatlanul kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson, láthatóan meggyőződve arról, hogy ez Magyarországot segíti, vagy legalábbis őt személyesen

– fogalmazott David Pressman, anélkül, hogy kimondta volna Donald Trump korábbi elnök nevét. Úgy folytatta: feltette a kérdést,  miszerint mit jelent, ha egy vezető úgy viselkedik, mintha egy szövetség nem is országok között, hanem csak az azokon belüli, vélt ideológiai partnerek között állna fenn?

A diplomata ezután rátett még egy lapáttal, s miközben az ukrán fővárosban egyedüli nyugati vezetőként a békéről – és nem a háború folytatásáról – tárgyalt Orbán Viktor, Pressman továbbra is őt, és egyben Magyarországot támadta.

 

Egy kétoldalú kapcsolat pártosítása veszélyes. Szövetségesek között ez különösen igaz, és még inkább egy ilyen, következmények szempontjából kiélezett időszakban. Ez nem szolgálja a magyar népet, és egy sor más budapesti stratégiai döntéssel együtt azt kockáztatja, hogy Magyarország és Amerika kapcsolata megváltozhat

 – tette hozzá fenyegetően. Pressman hozzátette: jól tenné a magyar kormány, ha a magyar–amerikai kapcsolatokat nem alacsonyítaná le pusztán a pártpolitika szintjére. Kiemelte:

Ahogy Amerikát sem egy elnöke határozza meg, úgy Magyarországot sem határozza meg egy miniszterelnöke. Demokráciáink túlmutatnak egy-egy személyen – vagy legalábbis túl kellene mutatniuk –, és az egymás iránti elkötelezettségünknek is túl kellene ezen mutatni.

Pressman rendszeresen beleavatkozik Magyarország belügyeibe

David Pressman egyébként súlyos szereptévesztésben van Orbán Balázs szerint. Erről korábban lapunk is írt. 

Hosszú posztban ment neki a magyar belügyekbe rendszeresen beavatkozó David Pressmannek Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Írásában emlékeztetett, „az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége nemrég azért támadta Magyarországot, mert hazánk továbbra is szerez be földgázt Oroszország irányából”. Orbán Balázs kifejtette,

az energiabiztonság szuverenitási kérdés. Teljes szereptévesztés bármelyik ide akkreditált nagykövet részéről, hogy ilyen szakpolitikai kérdésekben felkérdezi Magyarországot. Ez nem a mindenkori nagykövetek vagy külföldi hatalmak asztala.

„Magyarország kormányának egyetlen szereplő felé kell elszámolnia: ők pedig a magyar választók” – tette hozzá. 
Borítókép: David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete országa zászlajával a kezében a 29. Budapest Pride résztvevői között, az Andrássy úton 2024. június 22-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.