Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kiderült, hogy miért folyik fekete ivóvíz a csapból Budapest környékén

Az is, hogy ártalmas-e az egészségre.

Forrás: DPMV Zrt.2024. 07. 05. 11:50
illusztráció Fotó: Dunavarsány Önkormányzata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mosatást végez a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató (DPMV) Zrt. Dunavarsányi Üzemigazgatósága Dunavarsányban, miután két napja a polgármester felszólította a vállalatot, hogy csináljanak valamit, mert fekete víz folyik a csapból. 

Közleményében a vállalat azt írja, a legkritikusabb a Kolozsvári és a Pozsonyi utca volt, ott a hálózat átmosását többször is megismételték. Hozzáfűzik, a hálózat öblítése minden esetben addig tart, amíg ki nem tisztul a víz. Az is kiderült, hogy mi okozta a víz elszíneződését. 

A csőtörés miatti hirtelen nagy mennyiségű vízelvétel, valamint a kizárás, illetve a visszanyitás miatt megváltozott áramlási irány (a vízszolgáltatás a kizárás időtartama alatt, csak a Vörösmarty utcánál lévő vasút alatti átkötésen volt biztosítva) leválásokat okozhatott a csőfalról. Ebből adódóan egyes felhasználási helyeken vízzavarosság jelent meg

– fogalmaznak. Részletezik azt is, hogy a hálózaton jelentkező vízminőségi panaszokat a vízben lévő oldott ásványi anyagok – vas, mangán – oxigénnel való érintkezését követő „pelyhesedése”, majd kiülepedése okozza, bár megjegyzik, a vízben lévő vas- és mangántartalom az ivóvízre előírt parametrikus értékeknek megfelel, egészségügyi problémát nem jelent. Azt azért belátják, hogy a víz esztétikailag kifogásolható, és ami most szemmel is látható az ivóvízben, az nem más, mint a vezetékrendszer faláról az évtizedek alatt lerakódott, leülepedett vas- és mangánrészecskék felkavarodása, amely elszíneződést – vas esetében sárgásbarnás, rozsdaszínű, mangán esetében pedig feketés árnyalatú színhatást – okoz az ivóvízben.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.