Megvan, ki lehet az MSZP új elnöke

A mikropárt egy régi arccal újítana.

2024. 07. 12. 13:08
KOMJÁTHI Imre; KUNHALMI Ágnes
Fotó: Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már ismert arccal próbál ismét megújulni a Magyar Szocialista Párt (MSZP). A Magyar Nemzet forrásai szerint a párt következő elnöke a jelenlegi társelnök, Komjáthi Imre lehet. Szintén lapunk forrásai szerint a szocialisták megszüntetnék a társelnöki rendszert, és egy vezetővel folytatnák a tevékenységüket. 

Komjáthi már régi pártkatonának mondható, a politikust 2010-ben, a csúfos választási vereség után választották az MSZP edelényi elnökének, majd 2014 és 2016 között tagja volt az MSZP országos elnökségének.

 2018. június 17-én az MSZP alelnökévé választották, ezt követően pedig 2020. szeptember 19-én Komjáthi az MSZP elnökhelyettesévé lépett elő. 

A politikus a 2022. április 3-i országgyűlési választáson képviselői mandátumot kapott, és 2022 májusa óta az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke. 

Az MSZP válságát jól mutatja, hogy a párt sajtóértesülések szerint az utolsó nagy értékű ingatlanját, a Villányi úti székházát is értékesítette. 

Az új tulajdonos a Concorde-csoport tagja, a Recorde Alapkezelő Zrt., amely a tervek szerint nemzetközi diákszállót és irodákat fog kialakítani az épületben.

Kutas Gábor, a vevő cég vezérigazgatója elmondta, hogy szakmai befektetőként vásárolták meg az épületet, és a funkcióváltás után abban 144 férőhelyes és 72 szobás diákszállót, valamint irodákat fognak kialakítani. A projekt társbefektetője és fejlesztés vezetője a Forestay Group, amely már meg is kezdte az átalakítást, melynek befejezését szeptemberre tervezik. Az új kollégium Móricz Student Living néven fog majd működni. A beruházás további részleteit üzleti titokként kezelik.

 

Öreg kommunisták helyett fiatal diákok

Emlékezetes, hogy a Villányi úti épület korábban az MSZP központja volt, ahol az elnökségi és a választmányi üléseket tartották. A 6828 négyzetméteres telken fekvő ingatlan nagyobb részét egy idő után az Edutus Egyetem és az Adventum Iskola kezdte el kibérelni. Az épületet komoly jelzáloggal terhelték, amelyet 2020-ban négyszázmillió, 2022-ben 250 millió, 2023-ban pedig kétszázmillió forint értékben jegyzett be a Leisztinger Tamáshoz köthető Kreditor Zrt. A párt még nem közölte, mire használják az eladásból szerzett bevételt, és hol folytatják a központi vezetés munkáját. 

A szocialistáknak régebben több száz ingatlanuk volt, melyek zömét már eladták, a bevételek egy részét pedig a jelzáloghitelek törlesztésére fordították. 

A mostani eladásból befolyt összegről az új elnökség dönt majd, amelyet az októberi tisztújításon választanak meg. Az MSZP eddigi társelnökei, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre a gyenge választási eredmények miatt lemondtak, de nem kizárt, hogy újraindulnak valamelyik vezetői posztért. Komjáthi szerint érdemes lenne felváltani a társelnöki rendszert egyszemélyes vezetésre, egyúttal felülvizsgálni a DK-val kötött választási szövetséget.

 

Lenullázott tízmilliárd forint

Mint arról a Magyar Nemzet korábban cikkezett, tizennégy ingatlanát árulta az évek óta a parlamenti küszöb alá mért mikropárt, amely egyik erzsébetvárosi irodáját már el is adta egy ismeretlen vevőnek 81 millió forintért. 1990 nyarán még 365 ingatlan volt a szocialista párt tulajdonában, amely a jelek szerint az utolsó tartalékait is feléli. Az MSZP harminc év alatt eltékozolta elképesztő méretű vagyonát, amelyet a rendszerváltás hajnalán elődjétől, az MSZMP-től örökölt – máig vitatott körülmények között. 

A Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet szerint az MSZMP összvagyona 1988 végén akkori áron 10,279 milliárd forint volt, ebből az ingatlanok 7,6 milliárdot tettek ki.

A szocialisták vagyonvesztése 2015-ben gyorsult fel, amikor az akkori elnök Tóbiás József és Katona Tamás pártigazgató úgy döntött: a Jókai utcai székházon kívül országszerte 38 ingatlantól megszabadulnak. Mivel az MSZP-nek ekkor már csak nagyjából 150 ingatlana volt, a döntés a párt ingatlanvagyonának a negyedét érintette. 

 

Borítókép: Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.