Rövidesen kezdődik a magyar űrhajósok amerikai kiképzése

A sikeres tréning után sem fog unatkozni Kapu Tibor és Cserényi Gyula.

Forrás: ATV2024. 07. 12. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a nyáron elutazik a kiválasztott magyar űrhajós és tartalékosa az Egyesült Államokban található Houstonba, ahol amerikai szakemberek fogják kiképezni őket – jelentette ki Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos az ATV műsorában. Hangsúlyozta, 

az űrhajósoknak nagyon zsúfolt programjuk lesz, meg kell ismerkedniük az űrhajóval, az egész űrállomással és a saját kutatási programjukkal. 

– Amikor a magyar kutató a nemzetközi űrállomásra lép, akkor egy olyan programot lehet rábízni, amitől nem fog unatkozni, és nagyon sokat fog ez jelenti a részt vevő magyar partnereknek – mondta a miniszteri biztos.

Ferencz Orsolya arra is kitért, hogy óriási innováció a felsőoktatásban négy újabb magyar egyetem csatlakozása a UniSpace Magyarország konzorciumhoz, mert 21 egyetem ilyen széles együttműködése, ennyire változatos oktatási témákkal nem egy szokványos jelenség. – Ez mutatja azt, hogy erre igény van, tehát ez egy jó irány – vélekedett. Hozzátette, mivel a Hunor-programban a jelölteknek a kiképzés során nagyon sok tudományos tartalommal kellett megismerkedniük, ezzel a UniSpace-program oktatói bekapcsolódtak a Hunor-programba. 

 

Jön az uniós űrtörvény

Az űrjogról szóló kérdésre válaszolva a miniszteri biztos elmondta: egy olyan szektorba tört be az emberiség, ahol nagyon sok kérdést tisztázni kell. Ezek közé tartozik az, hogy kié a világűr, milyen tevékenységet lehet ott folytatni, békés célra használják-e, hogyan lehet a nemzetközi jog betartásának érvényt szerezni. Az Európai Unió is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a világűrben a szabályozó eszközöket megteremtse, ezért 

az űrtörvény rendelettervezete már az asztalon van, és  ennek tárgyalása akár a magyar uniós elnökség során megkezdődhet. 

– Ez rendeleti szinten fogja kötelezni az uniós tagállamokat az űrtevékenységük koordinálására. A törvényt technológiai eszközök segítségével lehet betartatni. Hiába mondják azt, hogy csak békés céllal lehet a Hold felszínén bármilyen tevékenységet folytatni, az objektum 380 ezer kilométerre van tőlünk, ezért eszközök kellenek a nemzetközi közösség kezébe – fogalmazott Ferencz Orsolya.

 

Hazánk rohamtempóban fejlődik

A miniszteri biztos az űrszektorban zajló versenyről elmondta: 

Magyarország közel megtízszerezte a szektort, így nagyon jelentősen fejlődött az elmúlt hat évben, amióta a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinálja a területet. 

Több száz támogatói és partneri szerződést tudott kötni az Európai Űrügynökség magyar cégekkel. – A befizetéseinket is meg tudták ötszörözni, amit visszatérítünk teljes egészében az űrügynökségen keresztül a magyar cégekhez, de még van hova fejlődni. Időarányosan jól halad a 2021-ben megalkotott nemzeti űrstratégia végrehajtása – ismertette Ferencz Orsolya.

 

 

Borítókép: Ferencz Orsolya (Fotó: Hírnyolc/Baranyai Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.