Újabb fordulat az óbudai korrupciós bűnügyben

Nem hosszabbították meg a bűnügyi felügyeletét, így néhány napja már szabadlábon van az óbudai kenőpénzes bűnügy egyik gyanúsítottja. Nem sokkal korábban a botrány egyik főszereplőjét a börtönből engedték ki, ám a férfi szabadulásával egyidőben az ügyészek őrizetbe vették Óbuda alpolgármesterét, akit százmilliós vesztegetéssel gyanúsítanak.

2024. 07. 17. 10:34
Budapest, 2023. június 3.
Az 1906-ban épült Városháza, Polgármesteri Hivatal Óbudán a Fõ téren. Mellette jobbra a Szindbád Közösségi Iroda és Rendezvénytérnek is helyet adó lakóépület.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb gyanúsított kényszerintézkedése szűnt meg az óbudai korrupciós botrányban – értesült a Magyar Nemzet. A bíróság lapunknak adott tájékoztatásából ugyanis kiderült, hogy a nyomozó ügyészség nem kezdeményezte az egyik érintett bűnügyi felügyeletének meghosszabbítását, így az illető már szabadlábon védekezik.

Ez az a közferháborodást kiváltó ügy, amibe nemrég belebukott Óbuda szocialista alpolgármestere, Czeglédy Gergő is, ám a történet szálai több évvel korábbra vezetnek vissza. 


Lebuktak a kenőpénzzel

A III. kerületi botrányt Anonymous tárta fel 2021 őszén, több videó kiszivárogtatásával. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a legmegdöbbentőbb az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy 

a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint kenőpénzzel számolt el. A felvételeken jól látható, ahogyan a pénzkötegeket papírzacskóba tették.

Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó ebben az esetben.


A baloldal háttérembere is gyanúsított

Az ügyben eljárás indult, az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort – március elején fogták el. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda–Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették és korrupciós célokra fordították. 
 

Czeglédy százmilliós korrupcióban lehet érintett

 Fontos körülmény, hogy néhány héttel ezelőtt kiengedték a letartóztatásból D. Róbertet, akit az ügy első gyanúsítottjai között tartanak számon. 

A férfi szabadulása időben egybeesett Óbuda MSZP-s, minősített vesztegetéssel gyanúsított alpolgármesterének őrizetbe vételével, akit egy társával együtt le is tartóztatott a bíróság.

Az ügy érintettjeinek körében azonnal elterjedt, hogy valaki a szabadulás reményében a gyanúsítottak közül beszélni kezdett és így jutottak el Czeglédyhez. A Központi Nyomozó Főügyészség azt rója Czeglédy Gergő terhére, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el azért, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek. 

Az sem mellékes, hogy egy vallomásban Kiss László DK-s polgármestert is úgy emlegették, mint aki részesült a kenőpénzekből. Ha mindez bebizonyosodik, akkor az ellenzéki politikus ellen is eljárást fognak indítani. 

Az eljárásban eddig tíz gyanúsítottat hallgattak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.