Elképesztő sztorik: a hajléktalankérdés Budapest legnagyobb problémájává kezdi kinőni magát

Vérre menő verekedések, közterületi italozás, szexuális jelenetek, utcán ürítés, drogos csapatok cirkuszolásai, agresszív koldulás, a járókelők vegzálása, megtámadása – egyre rosszabb a helyzet Budapesten a Metropol beszámolója szerint. A portál azt írja: Karácsony Gergely főpolgármester és a baloldali kerületi városvezetések empátiára és alapvető emberi jogokra hivatkozva hagyják a helyzetet egyre durvulni, miközben a helyben lakók igényeit és egyre nagyobb felháborodását egyáltalán nem veszik figyelembe.

2024. 08. 12. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a baloldali fővárosi és kerületi városvezetés folyamatosan reklámozza saját vezetői sikerességét, Budapest lakói szemében ez csak szemfényvesztés. Az elmúlt években egyre több fővárosi akad ki amiatt, hogy szinte nem tud anélkül átmenni egy parkon vagy téren, hogy ne látna önkívületi állapotban cirkuszoló, ellátatlan hajléktalanokat, akik italoznak, vagy éppen mindenki szeme láttára letolt nadrággal ürítenek a füvön, mint a Rákóczi téren ez gyakran megesik – hívja fel a figyelmet a Metropol.

Az egyik  hajat mos, a másik a vízesésben ülve hűsöl.  Forrás: Facebook

A portál szerint az elmúlt évek megengedő politikája miatt a helyzet annyira eldurvult, hogy egyre több az olyan közterület, ahol a járókelőket is inzultálják, agresszívan megtámadják az erőszakosan kolduló hajléktalanok, ha nem akar az illető pénzt adni. A helyzeten Karácsony Gergely látványberuházásának számító több tízmilliós közvécék sem segítettek, ezek inkább szexuális légyottok helyszínének és a beköltözőknek készültek, mint ahogy az élet bebizonyította. Többnyire oldalba vizelik vagy illumináltan felfeszítik az ajtót, vagy ha mégis bemennek és rendeltetésszerűen használják, nyitva hagyják az ajtót, ahogyan a II. János Pál pápa téren is a minap.

A környékbeliek olyanokat látnak, amiket véletlenül sem akarnak, ráadásul nemcsak az önkívületben lévők magatartása miatt, de a higiénés veszélytől is tartanak. Fotó: Metropol

Az ellátatlan hajléktalanok a vidék számos pontjáról érkeznek Budapestre, sokuk lakcímkártyát is kap az itteni hajléktalanellátón keresztül, de jelentős részük nem tartózkodik a szállókon egész nap, vagy egyáltalán nem. Vannak olyanok, akiket nem is engednek be, mint például a Teleki téren lakó, tűzszerész múltú egyik férfit, mert saját elmondása szerint közveszélyesnek tartják. Az elmúlt években drogosok is csapódtak az ellátatlan hajléktalanok mellé. Városszerte sok helyen a padokat a környékbeliek nem tudják használni, legutóbb például a II. János Pál pápa téren panaszkodtak arra, hogy a padra költözők miatt ágyi poloskát, rühöt is összeszedett már ott járókelő és kutya egyaránt…

 

Sorozatos balhék

Követik a gyalogosokat, közben fenyegetően viselkednek, úgy kérnek pénzt a csövesek a Kosztolányin és a Feneketlen-tónál. A lakosság fél éve kéri az önkormányzatot, hogy tegyen valamit az agresszív gyanús alakok miatt, de még csak válaszra sem méltatták őket. 

A baloldali városvezetés közben máshol meg 90 millióért épít át egy zöldterületet azért, hogy azt a hajléktalanok ne tudják használni. A közelmúltban az utcán, fényes nappal vert össze egy drogos egy másikat. Ezt az esetet szintén egy újbudai botrány előzte meg, akkor egy, a Móriczon sétáló fiatal férfit hátulról ütöttek le szintén fényes nappal. Nem csoda, hogy ha félnek a kerületiek. A Feneketlen-tó környékén ugyanaz a banda lebzsel nap mint nap.

 

A Batthyány téren állandó a cirkusz

Az ember azt hinné, annál már nincs lejjebb, mint hogy ellepték a gyakorta agresszív, illuminált és ellátatlan „beköltözők” a közelmúltban felújított Batthyány teret, de miután V. Naszályi Márta polgármester és a baloldal mindent is megengedő elve érvényesül, most például egy olyan „szopófantomot” kaptak lencsevégre a felháborodott kerületiek, aki nyilvánosan, mindenki szeme láttára elégíti ki a beeső klienst, legyen az sorstárs vagy kisebb igényű járókelő...

 

„Rendet fogunk tenni!” – ígéri az I. kerület új polgármestere

Ősztől vége a dalnak, Böröcz László, az újonnan megválasztott I. kerületi polgármester ígéri: azonnal hozzáfog a rendrakáshoz, amint átveszi hivatalát. A közterületeken sem erőszakos, sem közszeméremsértő cselekményeknek helye nincs, ahogyan a szipuzásnak, alkoholizálásnak és csövezésnek sem. Rend lesz a főváros legpatinásabb kerületében, ígérte a Metropolnak nyilatkozva.

Borítókép: Budapest 4-es és 6-os villamos vonala mentén, a Nagykörúton uralkodó állapotok, hajléktalanság, rendetlenség (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.