Kisebb rezsi, olcsóbb ingatlan – ezért költöznek Magyarországra a szlovákok  + videó

Több hír is megjelent azzal kapcsolatban szlovák rendszámú autók, és szlovák ajkú családok lepték el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét, házakat vásárolnak, utcákat újítanak fel és gyermekeik magyar intézményekbe járnak,  a Magyar Nemzet most a térségben járt, és arra voltunk kíváncsiak, hogyan is néz ki egy olyan település, amelynek felét szlovákok lakják.

2024. 08. 28. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tornyosnémetiben Magyarország egyik legészakibb településen összesen 533-an élnek, közülük 242-en szlovák nemzetiségűek, tagadhatatlan tehát, hogy a szlovákok körében egyre népszerűbbek lettek a magyar települések. A helyiek beszámolói szerint sokan közülük Kassán dolgoznak, hiszen a szlovák város autópályán gyorsan megközelíthető, de otthont mégsem a felvidéki településeken vásárolnak. 

– Magyarországon 20-30 millió forintért a szlovák családok kertes házat tudnak venni, míg Kassán ugyanezért az összegért maximum egy panellakásra futja – hívta fel a figyelmet a jelenség okaira a térség országgyűlési képviselője. Hörcsik Richárd a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy itt nemcsak olcsóbb egy ház, de a fenntartása is költséghatékonyabb, mint a határ túloldalán. 

A helyiek pedig örülnek a szlovákok megjelenésének, hiszen így a rossz állapotban lévő kiüresedő ingatlanok ismét gazdára lelnek, a települések pedig, ahonnan sokan elköltöztek, ismét megtelnek élettel. 

A jelenség nem újszerű, vannak, akik már öt-tíz éve Tornyosnémetiben, Hidasnémetiben vagy Göncön élnek. 

Egy a Magyar Nemzetnek nyilatkozó felvidéki férfi, Ballók Péter például arról számolt be, hogy feleségével öt évvel ezelőtt költöztek át Szlovákiából azért, mert jobb körülményeket tudnak teremteni családjuknak Magyarországon.

 

A férfi szerint a rezsicsökkentésnek köszönhetően az ingatlanok fenntartásának költsége is alacsonyabb, mint Szlovákiában és örülnek neki, hogy a későbbiekben az oktatási-nevelési intézményekben a gyermekeik térítésmentesen tanulhatnak majd. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.