Rétvári helyretette Magyar Pétert: a kórház nem politikai színház!

Az államtitkár reagált a Tisza Párt elnökének akciójára.

2024. 08. 15. 20:25
Magyar Péter. Fotó: Isza Ferenc/AFP Fotó: AFP/Isza Ferenc
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyar Péter kórházi akciója figyelemelterelés a saját botrányairól – mondta az MTI-nek a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kiemelte:

A kórház nem politikai színház, nem a politikusok játszótere.

– A kórházakban a betegek érdekeit kell megvédeni, a betegek gyógyítása a legfontosabb, ezért politikusok ne akadályozzák a kórház tevékenységét politikai akciókkal – jelentette ki a miniszterhelyettes.

– Magyar Péter legújabb kórházi akciója nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet sorozatos nyári botrányairól, ne saját tettei miatt kelljen magyarázkodnia. Így a botrányos viselkedéséről a belvárosi szórakozóhelyen, a fiatal nőkkel kapcsolatos viselkedéséről, a garázdaság miatt indult nyomozásról, a más mobiltelefonjának Dunába dobásáról vagy alelnöke ujj- és kéztörős korábbi nyilatkozatairól – mutatott rá az államtitkár. Kiemelte:

– Köszönettel tartozunk az egészségügyi dolgozóknak, hogy a soha nem látott kánikula és hőhullámok ellenére is folyamatos a betegellátás a kórházakban. Bár a szélsőséges forróságban már több mint 22 melegrekord dőlt meg, a betegeket minden sürgős esetben ellátják, és a tervezett műtétek elsöprő többsége zavartalanul megtörtént.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy több mint tízmilliárd forintot fordított a kormány a kórházak légtechnikai rendszereinek megújítására, az idei nyárra pedig 1,3 milliárd forintot különített el az esetleges hibák elhárítására. A Belügyminisztérium folyamatosan egyeztet azoknak az intézményeknek a vezetőivel, ahol probléma adódik a klímaberendezéssel. Folyamatos az együttműködés a kormány és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), illetve az Országos Kórházi Főigazgatóság között – jelezte, és emlékeztetett: olyan forróságban állnak helyt a magyar kórházak, amilyen időjárásra korábban nem volt példa.

Magyar Péter és a Tisza Párt politikusai azért az extrém forróságban támadják a kórházakat, mert nem az a céljuk, hogy az egészségügynek segítsenek, hanem egyértelműen csak a politikai feltűnősködés, a figyelem elterelése a személyes botrányaikról

– összegzett Rétvári Bence.

 

Cáfolt a kórház

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke egészségügyi intézményekben rendezett ámokfutását a Péterfy Sándor-kórház hiteltelenítési, befeketítési kísérletével folytatta, ám ezzel saját maga hitelességét ásta alá még mélyebbre. A baloldal új reménysége a jelek szerint eljátszotta ugyanis, hogy csak nagy nehézségek árán tudott bejutni a kórház épületébe, mert a bejárat le volt láncolva.

A kórház közleményben reagált arra, hogy az európai parlamenti képviselő megrágalmazta őket, és cáfolták a vádakat.

Mint hangsúlyozták: nem igaz az az állítás, hogy munkatársaik a két európai parlamenti képviselőt nem engedték be az intézménybe. Ezzel szemben az a valóság, hogy a közzétett videóban is jól látszik: az épületen belül tartózkodnak. Az ajtót sem a kórházvezetés zárta le, és amint tudomásukra jutott, haladéktalanul gondoskodtak annak soron kívüli kinyitásáról, így csak pár percig volt zárva az érintett bejárat. Arra is kitérnek: az intézménynek több ajtaja van, több irányból is megközelíthetők, ebből következően az sem igaz, hogy a betegek és látogatók nem tudtak bejutni az épületbe. A betegek ezen a napon is megkapták az állapotuknak megfelelő ellátást, és a látogatás is biztosított volt − hívták fel rá a figyelmet.

Magyar Péterék azonban nem akarták a pár méterrel odébb lévő, mindig nyitva lévő bejáratot igénybe venni, amin mindenki közlekedik, holott azt lehetetlenség nem észre venni. Ehelyett már bejutva az épületbe, más vádakat is megfogalmaztak, amelyekre a Péterfy szintén reagált: félrevezetőnek tartják, hogy a kórházban a képviselők jellemzően

nem a léghőmérsékletet vizsgálták, hanem tárgyakét, falakét, így az nem tükrözte a valós hőérzetet.

Magyar Péterék ugyanis azt  állították, hogy elviselhetetlen meleg volt ebben az egészségügyi intézményben is. A Péterfy közleményében hozzátette: szomorúnak tartják, hogy a sajtóban megjelent ferdítések, valamint az ilyen és hasonló videók ezt a munkát ássák alá, valamint alkalmasak arra, hogy megingassák mind az egészségügybe, mind az adott intézménybe vetett bizalmat.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Hír TV Napi aktuális című műsorában olcsó politikai haszonszerzésnek nevezte, amit a Tisza Párt elnöke és kollégái művelnek. Szerinte

a politikai akciók az egészségügyi ellátórendszerbe vetett bizalmat akarják aláásni.

Holott az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek, hogy a betegek a lehető legjobb ellátást kapják.

 

Magyar Péterék alapjogot sértettek

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szintén közleményt adott ki Magyar Péter akcióira reflektálva, amelyben kifejtik: a sajtóból értesült a hivatal, hogy a Tisza Párt egészségügyi intézményekben készített fényképekkel, videókkal, beszámolókkal kívánja bemutatni, hogy milyen hőmérsékleti és egyéb viszonyok uralkodnak a magyar egészségügyi ellátórendszerben. Többek között arra figyelmeztetnek: nem szabad megfeledkezni arról, hogy

a kiszolgáltatott helyzetben lévő pácienseket, hozzátartozóikat vagy akár az ott egészségügyi ellátást és más munkát végző személyeket is megilleti a személyes adatok védelméhez fűződő alapjog,

az őket ábrázoló felvételek személyes adatnak minősülnek, ha azok alapján egy személy felismerhetővé, bárki által azonosíthatóvá válik.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója lapunknak kifejtette: Magyar Péternek azért van szüksége politikai indíttatású figyelemelterelő akciókra, mert folyamatos hitelességi válságban van. Sokadszorra mondott ugyanis saját magának ellent és cselekedett másképp, mint amit korábban megígért, akár a saját választóinak is. A politológus rámutatott: már színre lépése legelső pillanatától kezdve világossá vált, hogy

az ígéreteit nem teljesíti, hanem éppen az ellenkezőjét teszi,

mint amit korábban állított. Utalt a Magyar Társadalomkutató Kft. legfrissebb kutatására, amely szerint az emberek többsége helyteleníti, amit Magyar Péter tesz. Emiatt kell a pártelnöknek olyan témákat találnia, amelynek kommunikációjáról azt gondolhatja, hogy ő irányítja.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: AFP/Isza Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.