Megkezdődött az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban sorozat

A Székesfehérvári Királyi Napokon nyitotta meg a rendezvényeket Hankó Balázs.

Forrás: MTI2024. 08. 11. 22:12
Hankó Balázs
Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A normalitást kell megmutatnunk és megvédenünk Európában, ezért indítottuk el az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című országos rendezvénysorozatot – jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter a Székesfehérvári Királyi Napok és az országos programsorozat vasárnap esti megnyitóján. Hankó Balázs azt mondta:

legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, legyünk büszkék a kultúránkra, és tiszteljük más nemzetek kultúráját.

Kiemelte, az erős nemzetek és az erős nemzeti kultúrák az alapjai az erős Európának. A miniszter utalt arra, hogy az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége jegyében meghirdetett, 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című országos kulturális programsorozat a Székesfehérvári Királyi Napok kísérőrendezvényeként kezdődött meg Székesfehérváron, Magyarország történelmi fővárosában.

Az ehhez kapcsolódó programok, köztük interaktív kiállítás, színházi, cirkuszi és táncművészeti előadások augusztus 16-ig várják az érdeklődőket.

Az országjárás második állomása Sopron lesz, ahol augusztus 17. és 21. között a 35. Páneurópai Piknikhez kapcsolódnak a programsorozat eseményei – ismertette. Székesfehérvárról szólva Hankó Balázs kiemelte: ahogy e városnak, úgy a magyar nemzetnek is küldetése van.

Ezt a küldetésünket történelmünk során teljesítettük, a jelenben pedig úgy teljesítjük, ahogy itt, a Királyi Napok során is, hogy emlékezünk a múltunkra, megtámaszkodunk rajta, és a jövőbe mutatva értékőrzőkként, értékközvetítőkként viselkedünk

– fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: a kultúránk, a nemzeti kultúránk az, amely eggyé kovácsol, és amely magyarrá tesz bennünket.

Cser-Palkovics András polgármester a Királyi Napokat megnyitó köszöntőjében azt mondta:

ez a rendezvénysorozat Székesfehérvár történelmi múltjához kapcsolódik, ahhoz a több mint ezeréves múlthoz, ami Szent Istvánhoz kötődően ezt a várost a nemzet történelmi bölcsőjévé és fővárosává tette és teszi.

A városvezető rámutatott arra, hogy a rendezvény 2019 után vált az idén ismét nemzetközivé. A programsorozat vasárnap esti nyitógáláján a Tököli Délszláv Táncegyüttes és az idén 75 éves, helyi Alba Regia Táncegyüttes mellett Mexikóból, Spanyolországból és Szlovákiából érkező formációk léptek színpadra.

Az augusztus 20-ig tartó fesztivál felvonulásokkal, térzenével, színpadi bemutatókkal, koncertekkel, folkestekkel és gyermekprogramokkal is várja a közönséget.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.