Nálunk épült a világ első kriptongyára, most felújítják az épületet

Az ajkaiak életében kitüntetett szerepe van, mert érzelmileg kötődnek hozzá.

2024. 08. 19. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kriptongyár fontos ipari örökség, amelynek kitüntetett szerepe van Ajkán, mert mint azt a tavalyi retró bányásznapon is tapasztalták, a helybéliek nagy része érzelmileg is kötődik hozzá – mondta Fonyódi Mariann, az MCXVI Építésziroda vezetője azon a bejáráson, amelyen a szakemberek a világ első kriptongyára felújításának második ütemét tekintették meg. Mint arról a Veszprém vármegyei hírportál beszámolt, a Csingervölgy városrészben lévő egykori gyárépületet, ami a felújítást követően multikulturális élményközpontként működik, már tavaly az Európa kulturális fővárosa programba kapcsolták, és számos népszerű rendezvény résztvevői keresték fel.

A szakember kijelentette:

célként tűzték ki az ipari karakter megőrzését, és az épület megtisztítása, használhatóvá tétele mellett olyan elemekkel egészítették ki, amelyek a használatot segítik, ehhez pedig kikérték az épület leendő használói, rendezvényszervezők, művészek, illetve civilek véleményét is.

Az első ütemben többek között a padlózatot cserélték ki, de nagy szerepe van a lépcsőnek, ami használati tárgy funkciója mellett lehet színpad és nézőtér a rendezvényeken.

Fonyódi Mariann arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenleg folyó második ütem leglényegesebb része a tető lecserélése. Sokáig gondolkodtak azon, hogy meg lehet-e menteni, végül a csere mellett döntöttek, ugyanis a tető erősen megrongálódott. A leszedését követően megbizonyosodtak arról, hogy jól döntöttek. Az épület működéséhez megfelelő körülmények biztosításának fontos része a beázás megszüntetése, a hőszigetelés, a megfelelő hőmérséklet – mutatott rá.

Varga Andrea, a múzeumokat működtető Csingervölgy Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy Ajkának számos egyedi értéke van, amely az országból és a határon túlról érkező látogatók számára is érdekes.

Borítókép: Felújítás alatt a Kriptongyár felső szintje (Forrás: KriptonItt – Kriptongyár Ajka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.