Orbán Viktor kormányát szélsőjobboldalizta, az algériai bokszolót védte a baloldali újságíró

Szélsőjobboldalinak nevezte Orbán Viktor kormányát egy Imane Helifről írt véleménycikkében a baloldali USA Today újságírója. Az amerikai lap kevert harcművészetekről szóló aloldalán jelent meg az írás, amelyben az a furcsa, hogy a botrány nem ehhez az egyre népszerűbb sporthoz, hanem a bokszhoz kötődik. A cikkíró azt is leszögezte, hogy az algériai bokszoló nő, és mindig is az volt, de arra már valamiért nem tért ki, hogy anyakönyvi kivonatát csak 2018-ban állították ki.

Forrás: mmajunkie.com2024. 08. 05. 22:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélsőjobboldalinak nevezte a baloldali USA Today egyik sportoldalán véleménycikket megjelentető újságíró Orbán Viktor miniszterelnök kormányát. Dan Wolken a kevert harcművészetekkel (Mixed Martial Arts, rövidítve: MMA, magyarul gyakran ketrecharcként egyszerűsítik) foglalkozó mmajunkie.com oldalán publikálta írását, ami már önmagában érthetetlen, hiszen a boksz és az MMA két teljesen különböző sportág, ráadásul nem olimpiai sport az ökölvívással ellentétben, ezért is furcsa, hogy itt jelent meg a vélemény. Ennek az lehet az oka, hogy az MMA jóval népszerűbb sportággá vált Amerikában, mint a boksz, és így több olvasóhoz juthat el a propagandisztikus hangvételű írás. 

 

Baloldali álláspont: az algériai bokszoló igenis nő

A szerző a magyar kormányra tett megjegyzés mellett Fürjes Balázs államtitkárt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagját is kritizálta, bár vele most egy kicsit megengedőbb volt, mert a magyar NOB-tag szerint sem benne, sem Hámori Lucában, sem a bizottságban nem merült fel, hogy a magyar lány ne álljon ki az algériai bokszolóval. 

A baloldali újságíró viszont Imane Helifről leszögezte: nőnek született Algériában és nőként éli az életét. Szerinte nincs arra bizonyíték, hogy Helif más lenne, mint amit állít és hisz magáról.

A balliberális véleményalkotó arról viszont megfeledkezett, hogy az algériai sportoló születési anyakönyvi kivonatát, amelyben azt írja, hogy nő, csak 2018-ban állították ki, mivel erről a véleménycikkben nem tett említést. Az algériai bokszoló nevét viszont a szakzsurnaliszta következetlenül írta: angol betűzés szerint Khelif-nek kell írni, a cikkben viszont többször Khalif-ként utal rá.

 

Nem maradhatott ki az orosz szál sem

Dan Wolken azért is szörnyülködött, mert úgy látja: Helif esete a transzellenes retorikát fűtheti Amerikában és Nagy-Britanniában, majd a baloldali újságíró megvédte a NOB tagjait, akik megengedték, hogy a bokszoló a nők között induljon az olimpián. Korrupcióval vádolta és az orosz kormány teljes birtokában lévő leányvállalatnak nevezte a Nemzetközi Bokszszövetséget, hozzátéve hogy ez a szervezet a NOB által nem elismert genderteszteket is bosszúvágyból végeztette el az algériai ökölvívóval, mivel kizárták őket az olimpiáról. 

Az írásnak helyt adó felület egyébként elég gyakran negatív színben tünteti fel a világ legnagyobb MMA-szervezetének, az Ultimate Fighting Championshipnek (UFC) az elnökét, Dana White-ot is. 

White-ról közismert, hogy Donald Trump lelkes támogatója, a legnagyobb érdeklődésre számot tartó UFC gálákon látványosan együtt szoktak az Octagonhoz (ez a nyolcszögletű ketrec neve, ahol a UFC meccsek zajlanak) vonulni, gyakran több tízezer ember ovációja közepette. 

White azt is gyakran hangoztatta, hogy ő nem engedi a UFC-ben a transzneműnek hívott sportolók jelenlétét, homofóbiával mégis nehéz vádolni, ugyanis a UFC női divízióiban számos nyíltan leszbikus párkapcsolatban, illetve házasságban élő harcos verekszik, akiknek teret ad sőt, amikor bajnoki címet nyertek, White maga helyezte a derekukra a győztesnek járó övet.

Borítókép: Imane Helif és Hámori Luca a ringben (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.