Hámori Luca legyőzője interjút adott, a legfontosabb kérdést kikerülte

Az algériai Imane Helif sértve érzi magát emberi méltóságában, és aranyéremmel felelne az őt ért vádakra. Az ökölvívó Hámori Luca elleni negyeddöntős sikerével biztosította be olimpiai érmét. Helif szereplése azért keltett nagy felzúdulást, mert tavaly megbukott a nemzetközi ökölvívó-szövetség nemi tesztjén, Párizsban mégis a női mezőnyben indulhatott.

2024. 08. 05. 11:40
Hámori Luca Imane Helif ökölvívás Algéria olimpia 2024 Párizs
Imane Helif olimpiai szereplése nagy sajtóvisszhangot váltott ki Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután megnyerte a Hámori Luca elleni negyeddöntőt, az algériai Imane Helif csak nagyon röviden nyilatkozott. Helifet a nemzetközi ökölvívó-szövetség eltiltotta, miután megbukott a szervezet nemi tesztjein, az olimpián viszont így is indulhatott a női 66 kg-os mezőnyben, s éppen ő akadályozta meg, hogy Hámori Luca érmet nyerjen Magyarországnak.

Imane Helif Hámori Luca ökölvívás olimpia 2024 algériai nő
Hámori Luca a különös körülmények ellenére sportszerűen gratulált, miután Imane Helif legyőzte őt (Fotó: Csudai Sándor)

Helif az elődöntőbe jutása utáni napon arabul adott hosszabb interjút, amelyet a Daily Mail szemlézett.

Imane Helif a női 66 kg aranyérmére vágyik 

– Azt üzenem az egész világnak, hogy tartsák tiszteletben az olimpiai chartát, és tartózkodjanak a sportolók zaklatásától, mert annak súlyos következményei lehetnek – fogalmazott Helif, aki kijelentette: sértve érzi magát emberi méltóságában.

Helif elárulta, hogy nem követi a közösségi médiát, de azért így is eljutottak hozzá a nők közötti indulását kifogásoló hangok. Az algériai sportoló örömét fejezte ki, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach kiállt mellette, és reméli, hogy a „krízis” az aranyérmével zárul, szerinte ez lenne a legjobb válasz.

Amikor viszont megkérdezték tőle, hogy átesett-e a doppingteszteken túl más – például nemi – vizsgálatokon is, azt válaszolta, hogy erről nem szeretne beszélni.

 

Hámori Luca esetéből itthon is ellentét lett

A Magyar Ökölvívó-szakszövetség Hámori Luca szinte lehetetlen helyzetét elismerve kiegészíti az állami pénzdíját, mintha bronzérmet nyert volna Párizsban. Ezt viszont másik negyeddöntős ökölvívónk, Kovács Richárd kritizálta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.