Balhé van Hámori Luca pénzjutalma miatt, nagyon kiakadt másik pontszerzőnk

A Magyar Ökölvívó-szakszövetség (MÖSZ) ma bejelentette, hogy a párizsi olimpián a női 66 kilogrammos súlycsoportban ötödik helyen végzett Hámori Luca pontszerzéséért járó pénzjutalmát kiegészíti a bronzérmeseket megillető összegre. A szövetség aligha gondolta, hogy emiatt „házon belül” lesz balhé, de a Párizsban ugyancsak ötödik Kovács Richárd diszkriminációt emleget.

2024. 08. 04. 18:22
Hámori Luca
Hámori Luca meccse fókuszban volt az olimpián Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, Hámori Luca tegnap a negyeddöntőben a vitatott nemi hovatartozású algériai Imane Helif ellen maradt alul. Helif olimpiai részvétele miatt világbotrány tört ki, szinte a fél sportvilág figyelte a mérkőzését, amelyre Hámori Lucát sokan nem is engedték volna kiállni. Ez nem egy bokszmeccs volt a sok közül. Kovács Richárd korábban a férfi 63,5 kilogrammos súlycsoportban végzett az ötödik helyen, kiváló eredményt ért el; de most nem boldog, keserű hangulatban posztolt a Facebook-oldalán – vette észre elsőként az Index.

Hámori Luca
Hámori Luca és Kovács Richárd is ötödik lett az olimpián (Forrás: Facebook/Magyar Ökölvívó-szakszövetség)

„Idén az egész életemet feltettem az olimpiára, arra hogy a nemzetemet képviseljem, és a Magyar Ökölvívó-szakszövetséget, mivel éveken keresztül vittem a hátamon az eredményekkel az itthoni bokszot! Otthagytam az állásom! Hónapokig nem láttam a gyermekem! Hazahoztam márciusban egy Eb-bronz érmet az olimpia előtt! Most pedig megkaptam, hogy én CSAK egy meccset nyertem az olimpián, így engem ez nem érint ez a kezdeményezés! (Legyőztem egy olimpiai bronzérmest, hiszen ez itt nálunk mindennapos az ökölvívásban!) Nem érdekel a pénz, sosem érdekelt! De az igazságtalanság igen!” – posztolta Kovács Richárd.

Hámori Luca 15,62 millió forintot kap a MÖSZ-től

A párizsi olimpián a magyar állami jutalom tíz százalékkal emelkedett Tokióhoz képest. Az aranyérem után most 55 millió forint jár, az ezüst 39,27, a bronz 31,35, a negyedik hely 23,65, az ötödik hely 15,73 millió forintot ér. Hámori Luca tehát a MÖSZ-től a harmadik és az ötödik hely közötti különbözetet kapja meg, ami 15,62 millió forint. Nem kérdés, hogy nagyon megérdemli.

Amint arról korábban beszámoltunk, Hámori Luca a Nemzetközi Boksz-szövetségtől (IBA) az aranyérmest megillető pénzdíjat kaphatja meg, ami 50 ezer dollár. Az IBA ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal ellentétben azon a véleményen van, hogy Imane Helif nem lehetne az olimpia mezőnyében. A szervezet a pontszerzők között több mint hárommillió dollárt oszt ki.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.