Leszbikus, menekült és ökölvívó: Helif után itt az olimpia új hőse

Cindy Ngamba sporttörténelmet ír. A női ökölvívás 75 kg-os súlycsoportjában szereplő versenyző bejutott a legjobb négy közé, azaz már garantáltan érmes, így ő a Menekültek Olimpiai Csapatának első olimpiai érmese. Cindy Ngamba ráadásul meleg, helyesebben leszbikus, így hát egymással versengve ünnepli őt az LMBTQ-lobbi, valamint Thomas Bach elnökkel az élen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Imane Helif után a kameruni születésű bunyós az olimpia politikailag motivált új sztárja.

2024. 08. 05. 8:42
Cindy Ngamba, menekült, meleg, ökölvívás, Olimpia 2024. Thomas Bach
Cindy Ngamba példát akar mutatni a menekült sportolóknak Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cindy Ngamba neve már a párizsi játékok előtt bejárta a világsajtót, hiszen ő vitte a Menekültek Olimpiai Csapatának (MOCS) zászláját a botrányos megnyitóünnepségen. Nem véletlenül esett rá a választás, őt tartották a leginkább esélyesnek arra, hogy érmet szerezzen a menekültek közül.

Cindy Ngamba, menekült, meleg, ökölvívás, Olimpia 2024. Thomas Bach, megnyitó ünnepség
A megnyitó ünnepségen Cindy Ngamba tartotta a menekültek zászlaját. Fotó: Reuters

Cindy Ngamba eleget tesz a várakozásnak, vasárnap este bejutott az elődöntőbe a női ökölvívás 75 kg-os súlycsoportjában.

– Ez a győzelem a világot jelenti nekem. Remélem, a következő küzdelemben még fényesíteni tudom az érem színét. Szeretném elmondani a menekülteknek szerte a világon, dolgozzatok tovább keményen és akkor bármit elérhettek – így szólt társaihoz Cindy Ngamba a történelmi siker után.

Leszbikusként Cindy Ngamba nem térhet vissza Kamerunba

A 25 éves ökölvívó Kamerunban született. Tizenegy éves korában a családjával emigrált az Egyesült Királyságba. A sztori szerint amikor a nagybátyja visszaköltözött Kamerunba, elszórta Cindy Ngamba papírjait, akit ezért a bátyjával együtt illegális bevándorlóként letartóztattak. Aztán persze kiengedték.

A sportoló 18 évesen coming outolt azzal, hogy leszbikus, ami miatt nem térhet vissza szülőhazájába, hiszen Kamerunban törvényileg tiltott a homoszexualitás.

Cindy Ngamba a boltoni egyetemen kriminológiát tanult és mellette egyre komolyabban vette az ökölvívást. Bekerült a Menekültek Olimpiai Csapatába, sikeresen jutott túl a kvalifikáción és kivívta a jogot arra, hogy elinduljon a párizsi olimpián. Vasárnap bejutott az elődöntőbe, így már garantáltan érmes.

Thomas Bach megünnepelte a sikerét

– Tartottunk egy kisebb ünnepséget az olimpia faluban, amikor értesültünk a sikeréről – mondta büszkén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpia Bizottság elnöke, aki kiemelten a szívén viseli a menekült sportolók sorsát, hiszen ő alapította a Menekültek Olimpiai Csapatát, amely a tokiói játékok után Párizsban másodszor szerepel az olimpián.

Ilyen ma az olimpia. Imane Helif és Cindy Ngamba a játékok sztárja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.