Szeptember végén ül össze a Tisztelt Ház

Szeptember elején kezdődik az őszi politikai szezon a kötcsei piknikkel, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök zárt körben ad helyzetértékelést a meghívott vendégek előtt. Jellemzően a hónap közepén tartják a kormánypártok a kihelyezett frakcióülésüket, amelyet a parlament őszi ülésszakának nyitónapja követ, amelyre információink szerint szeptember 30-án kerülhet sor.

2024. 08. 30. 4:45
ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt
Budapest, 2024. április 8. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 8-án. Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b). MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan megkezdődik az őszi politikai szezon, amelynek egyik legfontosabb eseménye az Országgyűlés nyitó ülése. Erre lapunk információi szerint szeptember 30-án kerülhet sor. A parlament őszi ülésszakának az első napján hagyományosan felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, aki tájékoztatja a képviselőket a két ülésszak között lezajlott kormányzati munkáról. Ezt követően a frakcióvezetők reagálnak az elhangzottakra, amire a kormányfő viszonválaszt ad. 

A parlamenti nyitányhoz tartozik, hogy ilyenkor szokták tartani az ülésszak során az első azonnali kérdések óráját, amelyen rendre részt vesz Orbán Viktor, aki válaszol a parlamenti frakciók tagjai által felvetett témákra.

Jellemzően a parlamenti ülésszak kezdete előtt tartják a kormánypártok a kihelyezett frakcióülésüket, amelyen a frakció tagjai előtt a miniszterelnök is felszólal. Az általában kétnapos tanácskozáson történtekről sajtótájékoztatón számol be Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője. 

Legutóbb a tavaszi parlamenti ülésszak kezdete előtt, Balatonalmádiban tartottak kihelyezett frakcióülést a kormánypártok. Az ülés kiemelt napirendi pontjai között szerepelt az új államfőjelölt személyéről szóló frakció­döntés, az európai parlamenti és helyi önkormányzati választásokra való felkészülés, illetve az új gyermekvédelmi törvénycsomag. Ennek megfelelően a frakcióülés után tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság akkori elnökét jelöli a Fidesz–KDNP az államfői posztra, továbbá az is kiderült, hogy Deutsch Tamás vezeti a kormánypártok EP-listáját.

Az őszi politikai idény fontos eseménye a kötcsei piknik is, amelyet az Atv.hu információi szerint szeptember 7-én, vagyis jövő szombaton fognak megrendezni. Az idén 23. alkalommal sorra kerülő pikniket 2004 óta a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi a kötcsei Dobozy-kúrián, ahol zárt körben Orbán Viktor is felszólal. 

A miniszterelnök a jobboldali-konzervatív szellemi és gazdasági holdudvar meghívottjai előtt zárt körben ad ilyenkor helyzetértékelést a politikai folyamatokról. 

Tavaly a kormányfő a közösségi oldalán a kötcsei piknikről azt az üzenetet tette közzé, hogy Brüsszelben változást kell elérni. A 2022-es pikniken a miniszterelnök az előadásában az orosz–ukrán háború és annak Európára gyakorolt hatásairól értekezett, míg a 2021-es rendezvényen a kormányfő leszögezte, hogy ha szétesik is az EU, „mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát”. 2020-ban a járvány miatt nem tartották meg a kötcsei pikniket, a pandémia előtti utolsó kötcsei találkozón, 2019-ben a miniszterelnök többek között a családpolitika kiemelt szerepét és a keresztény szabadság kérdését is érintette.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 8-án. Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b). (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.