A szakszervezetek mást képviselnek az iskolai mobilozás ügyében, mint a magyarok többsége

Tüntetést tartanak a leváltott igazgató miatt.

2024. 08. 28. 16:17
Budapest, 2016. április 30.
Az 1881-ben alapított Madách Imre Gimnázium 1892-ben id. Bobula János tervei alapján neoreneszánsz stílusban épült épülete a fõváros VII. kerületében, a Barcsay utca 5. szám alatt.
MTVA/Róka László
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját a Belügyminisztérium. Mint a Magyar Nemzet már beszámolt róla, a döntést azzal indokolták, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”.

Szeptember 1-jétől lép életbe az az új jogszabály, amely korlátozza az iskolai telefonhasználatot. Ezzel egységes szabályozás vonatkozik az új tanévtől az iskolák területére be nem vihető és bevihető, azonban használatukban korlátozott eszközökre.

Egy most publikált kutatás rámutatott, hogy a magyarok támogatják az okostelefonok kitiltását az iskolákból, 85 százalékuk egyetért a mobilhasználat korlátozásával. Egy másik kutatásból az derült ki, hogy

a felnőtt magyar lakosság meggyőző többségének, 94 százalékának van problématudata a fiatalság okoseszköz-használatával kapcsolatban, és 85 százalék ért egyet a mobiltelefon-használatot korlátozó kormányrendelettel.

Ez az intézkedés egyáltalán nem példátlan, hasonlót vezetett be korábban Anglia, Hollandia, Ausztrália, Görögország, Finnország, valamint a múlt év végén Svédország is, ahol az iskolákból lényegében kitiltották az okostelefonokat. Franciaországban ősztől kétszáz középiskolában tiltják meg a 15 év alatti diákoknak a mobiltelefonok használatát. Ha a kísérlet beválik, kiterjesztik a szigorítást a többi intézményre is.

A Madách-gimnázium igazgatóját azért mentették fel, mert jelezte, hogy nem hajtják végre a mobilkorlátozásra vonatkozó jogszabályokat. A Mészáros Csaba leváltása ellen tiltakozók ma este tüntetést tartanak az iskola épületénél, hétfőn pedig a Belügyminisztérium elé várják a tiltakozókat.

Megszólaltak az Indexnek a kormánnyal szemben gyakorta kritikát megfogalmazó szakszervezeti vezetők is. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagja értetlenségét fejezte ki az igazgató felmentésével kapcsolatban. – A felvetéssel egyetértünk, de véleményünk szerint a 21. században az okoseszközök használatát nem törvényi keretek között kellene szabályozni, hanem felvilágosítással és a megfelelő használatuk tanításával – mondta a lapnak a mobiltelefonok korlátozásáról Totyik Tamás.

Borítókép: A Madách Imre Gimnázium épülete (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.