Vizsgálat indul a Keleti pályaudvarnál történt vonatbaleset miatt

A balesetet műszaki probléma okozta.

Forrás: MTI2024. 08. 28. 15:13
kisiklott vonat
Forrás: Mávinform
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Független vizsgálat tárja fel a Keleti pályaudvarnál történt vonatkisiklás okait – mondta Hegyi Zsolt, a MÁV kinevezett vezérigazgatója a közszolgálati televízió adásában. Emlékeztetett: a személyszállítás egységes szolgáltatás, így egymásra épül a vasúti és a buszos utaztatás, ugyanakkor a közösségi közlekedésnek fenntarthatósági és társadalmi mobilitási céljai is vannak.

Tehát mindenki számára biztosítanunk kell ezt a szolgáltatást, az pedig, hogy egyébként az emberek környezettudatossága növekszik és többen választják a közösségi közlekedést, akkor azt gondolom, hogy mindenki nyer

– fogalmazott a vezérigazgató. Hozzátette: évente körülbelül egymilliárdszor szállnak fel az utasok a járműveikre és 53 ezer ember dolgozik a szolgáltatások biztosításán.

Lázár János építési és közlekedési miniszter ötpontos tervének minden pontját fontosnak tartja, de ezek nem ugyanakkor fognak megvalósulni – jelezte Hegyi Zsolt. Majd kifejtette, hogy például a pályarekonstrukciók esetében az a cél, hogy már 2025-től elinduljanak az építkezések, az új járművek beszerzése pedig évekig is tarthat, míg a használt vonatok vásárlása sokkal gyorsabb lehet, így ezek akár már jövőre megérkezhetnek.

Hegyi Zsolt a Keleti pályaudvaron történt súlyos üzemzavarról elmondta, hogy a hibát elhárították, a közlekedés azóta folyamatos, „mindig az a kérdés, hogy ebből a helyzetből tudunk-e általános következtetést levonni”.

Az esetleges mulasztásokat vagy hibákat egy független vizsgálat tárja fel,

így lesz ez a Keleti pályaudvarnál történt baleset kapcsán is, ezért erről egyelőre nem mondott többet.

Hegyi Zsolt szerint gyors lépésekre van szükség az utasokkal való kommunikáció fejlesztése terén, gyorsítani és pontosítani kell az információkat, különösen az ilyen esetekben.

A kinevezett vezérigazgató a Kossuth rádió reggeli műsorában arról beszélt, hogy

azt már most is lehet tudni, hogy a kisiklást egy műszaki probléma okozta a Keleti pályaudvarnál,

de a konkrétumokat a független vizsgálat fogalmazza majd meg.

Megelőző karbantartás most is van, az a kérdés, hogy tud-e ez jobb lenni, pontosabb lenni, szakszerűbb lenni és az adott körülményekre jobban reagálni

– emelte ki, hozzátéve, hogy a balesetek elhárításának fedezete a MÁV költségvetésében biztosítva van.

A Magyar Nemzet már beszámolt az esetről, amikor kisiklott egy intercity a Keleti pályaudvar közelében vasárnap, akadályozva a főpályaudvar forgalmát. A forgalmi rend csak kedden délelőtt állt helyre.

Borítókép: A kisiklott vonat (Fotó: Mávinform)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.