A felsőoktatásban elsőként Debrecenben választható a honvédelem tantárgy

Formálódik az Egyetemi Század.

2024. 09. 12. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként indítja el Magyarországon a Debreceni Egyetem az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgyat idén szeptembertől – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter hozzátette: a pilot jelleggel indított szabadon választható tantárgy két, egymásra épülő modulból áll, amelyek teljesítésével

a hallgatók két félév alatt a Magyar Honvédségnél rendszeresített egységes alapkiképzéssel egyenértékű képzésben vehetnek részt.

Elmondta még, hogy az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgy mindkét modulja az egyetem összes karán azonos tartalommal bír, a tervekben viszont szerepel a harmadik modul, amelyet karonként eltérően, szakspecifikusan építenek majd fel.

Késmárky-Kodak András, a Debreceni Egyetem Katasztrófaorvosi és Karitatív Koordinációs Központ igazgatója elmondta, hogy a Debreceni Egyetem módosította tanulmányi és vizsgaszabályzatát, így azon hallgatók, akik az új típusú felsőoktatási honvédelem tárgy első és második modulját teljesítik, 3-3 kreditpontot kapnak.

Azok pedig, akik a felsőoktatási honvédelem szakmaspecifikus tárgy modulját is teljesítik, további 3 kreditpont elismerésére jogosultak. Abban az esetben, ha a hallgatók teljesítették ezen új típusú felsőoktatási honvédelem tárgy első és második modulját, és elvégezték az ezekre épülő nyári felkészítést, lehetőségük van a továbbiakban az úgynevezett Egyetemi Századhoz szerződés szerint csatlakozni.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Honvédelmi Minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.