Három nemzet tartalékosai gyakorlatoztak Magyarországon + videó

Többnemzeti harcászati gyakorlatot tartanak Magyarországon Moonstar 2024 elnevezéssel, amelyen a magyar, a lengyel és a szlovák haderő vesz részt. Drót László, a Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka hangsúlyozta, azét fontos a nemzetközi együttműködés, mert szerinte mind itthon, mind a szövetségen belül a későbbiekben nagyobb hangsúlyt fog kapni a területvédelmi erők helyzete, kiképzettsége. Kiemelte, meghívták a cseh, a horvát és a szlovén hadseregek képviselőit is azért, hogy meggyőzzék őket: csatlakozzanak a gyakorlatsorozathoz, hogy tudjanak egymástól tanulni az elkövetkezendő időszakokban.

2024. 09. 11. 18:51
Magyar Honvédség, területvédelmi tartalékos, haderőfejelsztés honvédelem
Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gépfegyverropogástól hangos a hajmáskéri lőtér, a Magyar Honvédség tartalékosai lengyel és szlovák bajtársaikkal Moonstar 2024 elnevezéssel harcászati gyakorlatot tartanak szeptember 2. és 13. között. A magyar területvédelmi ezredek kijelölt, több éve tartalékos állományban lévő katonái begyakorolták a menet- és területbiztosítást, járőrbázis üzemeltetését, a támadást és a védelmet, különböző mobil ellenőrző, és áteresztő pontok működtetését, valamint az éles lövészetet. 

Magyar Honvédség, területvédelmi tartalékos, haderőfejelsztés honvédelem
Fotó: Kurucz Árpád

Drót László, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka lapunknak elmondta: a Moonstar 2024 második felvonásának az a célja, hogy megosszák azokat a tapasztalataikat, amelyeket az elmúlt időszakban szereztek a jelenlévő lengyel, illetve szlovák szakasszal és újabb nemzetek csatlakozzanak ehhez a gyakorlatsorozathoz. 

„Meghívtuk a cseh, a horvát és a szlovén kollégákat is annak érdekében, hogy fontolják meg, hogy a későbbiekben szintén területvédelmi tartalékosokkal csatlakozzanak ehhez a gyakorlatsorozathoz, hogy tudjunk egymástól tanulni az elkövetkezendő időszakokban”

– ismerette a parancsnok.

Magyar Honvédség, területvédelmi tartalékos, haderőfejelsztés honvédelem
Fotó: Kurucz Árpád

Mint mondta, azért fontos dolog a területvédelmi tartalékosoknak a nemzetközi együttműködés, mert szerinte mind itthon, mind a szövetségen belül a későbbiekben nagyobb hangsúlyt fog kapni a területvédelmi erők helyzete, illetve kiképzettsége. – Ezért mindenféleképpen szükséges szembesülnünk azzal, hogy hol tartanak a szomszédaink, milyen fázisok vannak előttünk – hangsúlyozta, majd kiemelte:

„mi rendkívül sokat tanulunk a lengyeleknek a rendszeréből, illetve vannak olyan nemzetek is körülöttünk, akik még csak most kezdték el építeni ezt a rendszert, és tőlünk is tudnak tanulni.”

Hozzátette: a másik célja pedig az ennek az együttműködésnek, hogy a Honvédség tisztában legyen azokkal a kiképzési módszerekkel, amelyeket ilyen gyakorlaton alkalmazni tudnak, ugyanis a tartalékosok a kiképzési ideje az rendkívül korlátolt. – A legtöbb nemzetnek 5–25 napja van évente a tartalékosok kiképzésére, és nem mindegy, hogy milyen kiképzési módszereket alkalmazunk a kiképzés hatékonyságának a növelésére – magyarázta.

Magyar Honvédség, területvédelmi tartalékos, haderőfejelsztés honvédelem
Fotó: Kurucz Árpád

 

Magyarország élvonalban

Drót László lapunknak felidézte, a Magyar Honvédség 2017-ben kezdte meg a területvédelmi tartalékos erőknek a felállítását, a rendszer kiépítését. Felhívta a figyelmet arra, Magyarország tavaly érte el azt, hogy hét területvédelmi ezred jött létre, illetve az ő munkájuknak az irányítására a Területvédelmi Erők Parancsnokság. 

„Úgy gondolom, hogy ebben a régióban a lengyeleket leszámítva vezető szerepünk van a területvédelmi tartalékosok kiképzésében, felállításában, illetve a rendszernek a kigondolásában”

– mutatott rá, majd hozzátette: a munkának még koránt sincs vége. A parancsnok úgy véli, Magyarországon a területvédelmi erők az elkövetkezendő időszakban nagyokat fognak előrelépni, a létszámuk rendkívül nagymértékben fog növekedni, és a megnövekedett létszámhoz pedig megnövekedett kiképzési igény is társul.

Évi hatszázezer forintot lehet keresni tartalékosként

Mint arról lapunk is beszámolt, „Szeretem. Megvédem!” felhívással indult területvédelmi tartalékos toborzó kampány a haza szolgálatába szólítja azokat, akik munkájuk vagy tanulmányaik mellett vállalják azt a többletkötelezettséget, hogy egy összetartó közösség tagjaként hozzájáruljanak közvetlen környezetük és ezzel Magyarország biztonságához is.  A területvédelmi tartalékosok a szerződésük aláírásakor egyszeri bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjat kapnak, majd évi bruttó hatszázezer forint rendelkezésre állási díjat. Emellett létezik egy ajánlási bónusz is, amit akkor kap meg a tartalékos, ha hoz magával újabb jelentkezőt, aki szintén elvégzi az alapkiképzést. Ennek az összege bruttó ötszázezer forint, és háromszor lehet vele élni egy évben. Aki tartalékos katonai szolgálatra szeretne jelentkezni, az legegyszerűbben az iranyasereg.hu/tartalekos weboldalon teheti meg, de akik személyesen tájékozódnának, a vármegyeszékhelyeken felkereshetik a toborzóirodákat.

Borítókép: (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.