Élvezzük ki a kellemes őszi időt, mert hamarosan jön a fordulat + videó

Sok napsütés várható hétvégén, de a szél is feltámad.

Forrás: MTI2024. 09. 19. 19:14
Forrás: PEXELS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugodt, őszies idő várható a hétvégén, sok napsütéssel, 21 és 26 fok közötti csúcshőmérséklettel és olykor megélénkülő széllel – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

FORRÁS: HUNGAROMET

Pénteken napos idő lesz kevés fátyolfelhővel, az ország délnyugati felén gomolyfelhőkkel, utóbbiakból délután néhol zápor is kialakulhat. A keleti, északkeleti szél ismét többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható.

Szombatra virradóra a szélcsendes nyugati tájakon itt-ott kialakulhatnak pára- és ködfoltok. Napközben derült, napos, száraz időre lehet számítani, néhol kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel. Az északkeleti, keleti szél többnyire mérsékelt marad. A minimumhőmérséklet 4 és 14 fok között várható, a szélvédett helyeken lehet a hidegebb. A maximum 21 és 25 fok között valószínű.

Vasárnapra virradóra elvétve pára- és ködfoltok alakulhatnak ki, de napközben ismét derült, napos, száraz idő várható, néhol kevés gomoly- és fátyolfelhővel. A keleti, délkeleti szél Sopron térségében megélénkül. A hajnali 4-13 fokról délutánra 21 és 26 fok közé melegszik fel a levegő.

 

A száraz idő segíti az ősz eleji munkákat

A napos, száraz idő segíti az ősz eleji mezőgazdasági munkákat. A HungaroMet agrometeorológiai elemzése felidézi, hogy a Boris ciklon jelentős csapadékot és lehűlést hozott a Kárpát-medence területére. A múlt hét eleji esőkkel együtt nyugaton, északnyugaton 100-140, míg máshol jellemzően 40-90 milliméternyi eső esett, ami meghaladja a szeptemberi sokéves átlagot.

Többfelé júliusban és augusztusban összesen nem hullott ennyi csapadék, mint az elmúlt tíz nap alatt.

Az aszály már a hét végére országszerte megszűnt, a talaj felső 30 centiméteres rétege mindenütt telítődött nedvességgel, jelentős területen a felső fél méter is teljesen átnedvesedett, de a mélyebb talajréteg az ország nagy részén még mindig száraz. A hőmérséklet április második fele óta először csökkent tartósan a sokéves átlag alá, a borult, csapadékos napokon és területeken a múlt hét második felében napközben is alig emelkedett a 10 fok körüli minimumértékekhez képest.

A napraforgó és a kukorica betakarítása már augusztus végén megkezdődött, de az elmúlt tíz nap gyakran csapadékos időjárása akadályozta a munkát, és rontotta az amúgy is gyenge termés minőségét. Az országszerte átnedvesedett talaj kedvező körülményeket teremtett a már elvetett őszi káposztarepce kikeléséhez, illetve a száraz időben a munkával kiváró gazdák számára a vetéshez.

Az előrejelzés szerint a hét második felében és a jövő hét elején nagyrészt napos, száraz időre van kilátás 20-25 fokos maximumhőmérsékletekkel, de éjszakánként a hidegre hajlamos helyeken 5 fok körülire csökken a hőmérséklet. Jövő keddtől ismét változékonyabbra fordul az időjárás.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.