Erősíti a nők és a férfiak közti egyenlőséget a magyar családpolitika

A kormány intézkedéseinek a célja, hogy a gyermekvállalás ne járjon hátrányokkal a munkaerőpiacon.

2024. 09. 05. 20:42
Borítókép: Koncz Zsófia ( Forrás: Orosz Peter Photographer)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban a 2010-es családbarát fordulat óta folyamatosan emelkedik a három év alatti kisgyermeket nevelő 25 és 49 év közötti anyák foglalkoztatottsága – erről beszélt Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az Európai Unió soros elnöksége alkalmából rendezett tanácskozáson Budapesten. Az elmúlt 14 év családbarát kormányzásának eredményeként 2010 és 2023 között 66,6 százalékról 78,4 százalékra emelkedett, ami 12 százalékos javulást jelent. A nők munkanélküliségi arányát tekintve a 2023-as adatok szerint Magyarország a hetedik legkedvezőbb mutatókkal rendelkezik az Európai Unióban.

A kormány 2010 óta jelentős intézkedéseket tett a nők érdekében, hozzásegítve őket, hogy a munkában és a magánéletben egyaránt kiteljesedhessenek – írta közleményében a KIM, majd hozzátették, a kormány intézkedéseinek a célja, hogy a gyermekvállalás ne járjon hátrányokkal a munkaerőpiacon, a nők pedig rugalmasan dönthessenek arról, mikor és hogyan szeretnének visszatérni a munka világába. Ennek érdekében nemzetközi szinten kiemelkedő családpolitikai intézkedésekkel biztosítják, hogy az édesanyák különböző anyasági támogatásokban, például gyedben és gyes-ben részesüljenek, 2010 óta pedig több mint duplájára növelték a bölcsődei férőhelyek számát, ezzel is elősegítve az anyák foglalkoztatását.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.