Lázár János: Visszanyerte régi pompáját az egri bazilika

Az öt évig tartó felújításnak köszönhetően a több mint 190 éves székesegyház régi-új pompájában tündököl.

2024. 09. 28. 14:16
Borítókép: Folyamatosan dolgoznak a főszékesegyházon (Forrás: magyarepitok.hu)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amikor templomot újítunk fel, azzal a közösséget szolgáljuk. Hiszen erős nemzet csak erős közösségre épülhet” – írta közösségi oldalán Lázár János. 

Az építési és közlekedési miniszter kiemelte, 

az egriek méltán lehetnek büszkék az egri bazilikára, hiszen egy átgondolt, széles körű beruházásként nemcsak magát az épületet restaurálták, hanem annak környezetét is parkosították és rendezték.

A régi-új pompáját visszanyert bazilikát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.

Az elmúlt években a bazilika minden szeglete megújult, a belső tér felújítása két ütemben valósult meg. Az oltáriszentséget őrző tabernákulum környezete, a szószék és a mellette álló szemben miséző oltár is, ez utóbbit le kellett bontani, amikor ketté volt osztva a felújítás alatt a bazilika, a régi oltár helyett pedig új épült – ugyanabból a kőből, melyből a szószék is készült korábban: pusicsei márványból. A szószék mintázata került az új oltárra is. 

Restaurátoroknak köszönhetően újra régi pompájukban láthatók a freskók, festmények, az oltárképek, a régi, értékes bútorokat is megmentette az érsekség. A szentélyben az oszlopokat aranyoztatták, a főhajóban műmárvány bevonatot kaptak, a pillérek pedig vörös márvány színűek, ezek a színek dominálnak a padlón is. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.